Kontrola Najvyššieho súdu je výsostným právom ministra financií

NETKY.SK • 10 August 2010, 07:23 • 2 min
Kontrola Najvyššieho súdu je výsostným právom ministra financií

Kontrola Najvyššieho súdu je výsostným právom ministra financií

slovakia

left justify in out

Ochranca verejných práv SR Pavel Kandráč si nie je istý, čím by jeho prítomnosť pomohla k urovnaniu sporu medzi ministrom financií Ivanom Miklošom a predsedom Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanom Harabinom, ktorí sa už druhý týždeň sporia o spôsobe vykonania vládneho auditu na NS.
Kandráč nemá ani predstavu, k akému porušeniu základných ľudských práv by v tomto konflikte mohlo dôjsť. Podľa jeho názoru je kontrola výsostným právom ministra financií. "Môj úrad sa kontrole takisto nebráni, považujem ju za súčasť riadenia. Ja sám som pozval na kontrolu Najvyšší kontrolný úrad," reagoval dnes Kandráč pred novinármi na Harabinovu požiadavku, aby pri jeho prípadom stretnutí s Miklošom bol prítomný ombudsman aj generálny prokurátor.
"Netuším, čo má toto všetko znamenať," tvrdí Kandráč. Ak ho však príslušné inštitúcie pozvú na uvedené stretnutie, zváži svoju prítomnosť a rozhodne sa.
Harabin reagoval pozitívne na ponuku ministra financií Mikloša na stretnutie v záujme vyriešenia rozporov ohľadom auditu, trvá však na prítomnosti aj spomínaných verejných činiteľov.
Kauza ministerstvo financií verzus Najvyšší súd sa ťahá od konca júla. Rezortu sa nepodarilo vykonať kontrolu na súde už štyri razy. Harabin tvrdí, že kontrolu je oprávnený vykonať len Najvyšší kontrolný úrad SR.
Mikloš udelil za znemožnenie kontroly súdu i samotnému Harabinovi finančné pokuty a zvažuje aj možnosť podania trestného oznámenia na predsedu súdu za zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Ministerstvo chce kontrolovať efektívnosť, účelnosť a zákonnosť nakladanie s finančnými prostriedkami na NS. Podobné kontroly sa uskutočnili v rokoch 2007 a 2009.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies