Konflikt na Ukrajine: Situácia na Kryme je podľa MZV kritická!

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 16:30 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Situácia na Kryme je podľa MZV kritická!

KYJEV/SEVASTOPOĽ - Situácia na Kryme je kritická! Dnes to vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí SR. Na Kryme sú prípravy referenda v plnom prúde a podľa zahraničných tlačových agentúr sa ruské vojenské vozidlá pohybujú už po celom polostrove.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

21:06 - Ukrajinská polícia vyšetruje útok na rabína Hillela Cohena, ktorého v uliciach Kyjeva pravdepodobne s antisemitským motívom prepadli a zbili palicami dvaja páchatelia. Informáciu priniesla tlačová agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na policajné zdroje. Útočníkom sa z miesta činu podarilo ujsť. Manželka napadnutého pre inú agentúru uviedla, že išlo o jednoznačne antisemitsky motivovaný útok, pri ktorom páchatelia urážali obeť. Rabín je šéfom ukrajinskej pobočky dobrovoľnej organizácie pre urgentnú zdravotnícku pomoc príslušníkom židovskej komunity.


20:47 - Úradujúci ukrajinský prezident Olexandr Turčynov pozastavil dnes platnosť deklarácie o nezávislosti Krymu, ktorú parlament tamojšej autonómnej republiky schválil 11. marca spoločne s deklarovaným zámerom pripojiť sa k Ruskej federácii. Tento dokument podporilo aj vedenie mesta s osobitým štatútom - Sevastopola, v ktorom je dlhodobo umiestnená základňa ruskej Čiernomorskej flotily. Informujú o tom dnes tlačová agentúra UNIAN, ako aj internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Podľa nich Turčynov podpísal dnes príslušný dekrét, ktorý nadobudol platnosť publikovaním. V zdôvodnení sa poukazuje na protiústavnosť a protizákonnosť predmetného dokumentu.


20:44 - Americké ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ponechá bojovú skupinu lietadlovej lode George H. W. Bush v Stredozemnom mori dlhšie, než plánovalo, ako jedno z opatrení na ubezpečenie spojencov USA, ktorí majú obavy z krízy na Ukrajine. Hovorca Pentagónu, armádny plukovník Steven Warrren spresnil, že lietadlová loď a bojové lode, ktoré ju sprevádzajú, zostanú v regióne "ešte niekoľko dní". Dôvody sú podľa neho dva. Prvým je výcvik námorných schopností a druhým ubezpečiť spojencov. Warren nevylúčil, že lietadlová loď George H. W. Bush by mohla zostať v Stredozemí ešte dlhšie, "teraz má však v pláne pokračovať vo svojej misii za pár dní".


19:56 -  Po prvýkrát za posledné dve desaťročia vnímajú Američania Rusko ako vážnu hrozbu pre Spojené štáty. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky televízie CNN a agentúry ORC International. Podľa neho Rusko považuje za hrozbu až 69 percent opýtaných, čo je o 25 percent viac než v roku 2012 a najviac od rozpadu Sovietskeho zväzu. Len 31 percent ľudí Moskvu za hrozbu nepovažuje.


19:25 - Severoatlantická aliancia dnes varovala pred nedeľňajším referendom na Kryme. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo vyhlásení zdôraznil, že referendum bude nelegálne a "jeho konanie poškodí medzinárodné snahy nájsť mierové a politické riešenie" krízy na Ukrajine.
"Ak sa uskutoční, nebude mať žiaden zákonný účinok ani politickú legitimitu," citovala Rasmussena agentúra DPA. Podľa Rasmussena majú takéto obavy mnohí z 22 partnerov vojenskej aliancie v Euroatlantickej partnerskej rade (EAPC), ktorá sa dnes zišla v Bruseli na žiadosť Ukrajiny. Mnohí tiež "výslovne odsúdili činy Ruska na Kryme", informoval nemenovaný predstaviteľ NATO. Avšak ruský veľvyslanec, ktorý bol na stretnutí prítomný, "argumentoval na obranu" svojej krajiny, dodal. Rasmussen vyzval Moskvu, aby "bola zodpovedná" a "rešpektovala svoje medzinárodné záväzky", dodala DPA.

 

Anders Fogh Rasmussen


img


19:16 - Správy o zadržaní príslušníkov ruských ozbrojených síl ukrajinskými pohraničníkmi, ktoré prichádzali z postsovietskej republiky už i v predchádzajúcich dňoch, sa množia po sprísnení kontrol na ukrajinsko-ruskej štátnej hranici. Na kontrolnom stanovišti v okolí mesta Žitomir dnes napríklad pri kontrole vozidla colníkov s použitím služobného psa pohraničníci objavili ruského občana a strelnú zbraň s muníciou. V okolí mesta Čonhar zasa odhalili pohraničníci rodáka z čečensko-ingušského regiónu, ktorý prepravoval v batožinovom priestore kalašnikov, pištoľ typu Makarov, uniformu, nepriestrelnú vestu a príslušnú muníciu. Z mužovej výpovede vyplynulo, že je príslušníkom čečenského práporu Vostok ruských ozbrojených síl, ktorý je aktuálne umiestnený v meste Džonkoj na polostrove Kryme, kam smeroval.


18:46 - Ruský prezident Vladimir Putin odmietol dnes obvinenia Západu, že referendum o pripojení ukrajinského regiónu Krym k Rusku bude protiprávne. Putin dal zároveň jasne najavo, že ľudové hlasovanie sa uskutoční v nedeľu 16. marca, ako bolo naplánované. Ruský líder sa takto vyjadril v dnešnom telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

18:40 - Rakúska justícia uvalila dnes vydávaciu väzbu na ukrajinského podnikateľa Dmytra Firtaša, ktorého zadržali v stredu vo Viedni na základe amerického zatykača. Informovala o tom tlačová agentúra APA. Oligarcha, ktorý patril k osobnostiam blízkym zosadenému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, je v zámorí podozrivý z úplatkárstva a založenia zločineckej skupiny.


18:33 - Situáciu na Ukrajine mnohí prirovnávajú k Abcházsku, Južnému Osetsku či Kosovu. Podľa šéfa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu Ukrajina je úplne iný prípad. "Po druhej svetovej vojne ešte nikdy v medzinárodných vzťahoch nedošlo k anexii časti cudzej krajiny. A tu nejde o to, že Krym bude teraz nezávislý, alebo že Doneck bude nezávislý, Charkov bude nezávislý. Tu ide o okupáciu, ide o priamu vojenskú agresiu a na agresiu sa musí odpovedať tak isto agresiou," uviedol dnes Duleba počas protestného zhromaždenia pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave.


18:30 - Rozpory medzi Ruskom a Západom týkajúce sa ukončenia krízy na Ukrajine naďalej pretrvávajú. Novinárom v Londýne to v piatok povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po niekoľkohodinovom rokovaní s jeho americkým partnerom Johnom Kerrym. Tie boli síce podľa Lavrova užitočné, no spoločný pohľad na problémy nepriniesli. "Nemáme rovnaký pohľad na situáciu," povedal. V súvislosti s plánovaným referendom o pripojení ukrajinského Krymu k Rusku Lavrov vyhlásil, že Moskva bude plne rešpektovať výsledky ľudového hlasovania. Zároveň uistil, že Rusko neplánuje inváziu južnej a východnej Ukrajiny, kde žije veľká ruská menšina.

 

Fotografia zo stretnutia Johna Kerryho so Sergejom Lavrovom naznačuje, ako ich rokovanie dopadlo.

 

img


18:07 - Ukrajina rokuje s USA a Severoatlantickou alianciou o poskytnutí vojensko-technickej pomoci, avšak obrana krajiny zostáva na ukrajinskej armáde. Po návrate zo zámoria to dnes v Kyjeve vyhlásil úradujúci predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk. Podľa jeho slov prebiehajú v súčasnosti bilaterálne i multilaterálne rokovania o poskytnutí vojensko-technickej pomoci, informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

 

18:06 - Klub najvyššej ukrajinskej futbalovej súťaže Tavrija Simferopoľ urobí všetko, aby mohol v nedeľu odohrať ligový zápas 21. kola s Dynamom Kyjev. Mužstvo z Krymu sa momentálne nachádza v Turecku a požiadalo o odloženie stretnutia pre ním neovplyvniteľné okolnosti. Zástupcovia ukrajinskej ligy sa odmietli k problému vyjadriť, ale podľa Tavrije riadiaci orgán súťaže nevidí dôvod vyhovieť požiadavke krymského tímu. "Urobíme všetko pre to, aby sa duel odohral v riadnom termíne," znelo stanovisko Simferopoľa.

 

img


17:55 - Ukrajinská polícia zadržala už šesť dôvodne podozrivých v súvislosti so štvrtkovými udalosťami v Donecku, kde pri bitke a následnom použití zbraní došlo k úmrtiu najmenej jednej osoby a zraneniu takmer troch desiatok ďalších. Prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí o tom dnes z Kyjeva informoval ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Podľa jeho slov pracuje na kauze šesť skupín vyšetrovateľov, ktorým sa už aj vďaka spolupráci s novinármi podarilo identifikovať i ďalšie dve desiatky podozrivých, po ktorých sa pátra, píše tlačová agentúra UNIAN.


17:52 - Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že ešte stále dúfa v diplomatické riešenie ukrajinskej krízy, ktorá smeruje ku kľúčovému víkendu. Obyvatelia ukrajinskej oblasti Krym budú totiž hlasovať v referende o odtrhnutí sa od zvyšku štátu a pripojení k Rusku. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.


17:38 - Členovia srbských polovojenských organizácií sa pripojili k proruským silám na ukrajinskom polostrove Krym. Bradatí muži v maskovaných uniformách a čiernych kožušinových čapiciach vo štvrtok kontrolovali dopravu na frekventovanej ceste spájajúcej metropolu regiónu Simferopol s prístavným mestom Sevastopol, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.


17:08 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že rozdielne postoje medzi Moskvou a Spojenými štátmi pretrvávajú aj po dnešných rokovaniach v Londýne o ukončení krízy na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Lavrov sa stretol so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym a spolu viedli rozhovory o Ukrajine, ktorej strategická oblasť Krym bude v nedeľu 16. marca hlasovať o odtrhnutí od Ukrajiny.


17:05 - Ukrajina požiadala v súvislosti s hrozbami Ruska americkú stranu údajne o vojenskú pomoc v podobe zbraní a munície. USA podľa informácií denníka The Wall Street Journal túto žiadosť zamietli s tým, že nechcú prispieť k ďalšej eskalácií napätia v relácii k Ruskej federácii.


17:04 - Za neústavné označil dnes ukrajinský ústavný súd referendum o pripojení sa polostrova Krym k Ruskej federácii, plánované na nedeľu. Súčasne vyhlásil príslušné závery tamojšieho parlamentu za ničotné, informuje internetový server zn.ua.


16:53 - Mierne sklamanie netajil z reakcií Západu na vývoj na Kryme po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi európskej diplomacie a Severoatlantickej aliancie niekdajší predseda Medžlisu (parlamentu) krymských Tatárov a výrazná osobnosť ich komunity Mustafa Džemilev. Ako vyplýva z informácií rozhlasovej stanice Slobodná Európa, internetového vydania denníka Ukrajinska pravda i serveru zn.ua, Džemilev, ktorý bol už skôr stúpencom vyslania mierových jednotiek OSN na polostrov Krym, dal pri rokovaniach najavo, že by nebol ani proti včasnému použitiu sily zo strany Západu.


16:52 - Pätnásť ukrajinských generálov vyzvalo dnes ruského prezidenta Vladimira Putina ako najvyššieho veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie, aby neodkladne stiahol ich príslušníkov na miesta ich riadnej dislokácie.


16:50 - Strach z novej studenej vojny vyjadrili dnes viacerí rečníci na demonštrácii proti okupácii Krymu. Zorganizoval ju novinár Andrej Bán pred budovou Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave. Zúčastnilo sa na nej približne 50 ľudí. "Veľmi sa obávam víkendu a situácie vo svete po ňom," povedal analytik Alexander Duleba v súvislosti s nedeľňajším referendom na Kryme. Vyhlásil, že bežne sa na demonštráciách nezúčastňuje, tentokrát je ale situácia vážna. "Nová ukrajinská vláda nekontroluje hranicu s Ruskom," to podľa neho umožňuje voľný pohyb ruských provokatérov na východnú Ukrajinu. "V tejto situácií nie je vylúčená ruská invázia".


img


16:35 - Najvyššie postavení diplomati Ruska a Spojených štátov, Sergej Lavrov a John Kerry, vyjadrili dnes pesimizmus v súvislosti s tým, že sa im v Londýne na spoločnom stretnutí podarí vyrokovať okamžitý koniec krízy na Ukrajine. Jej strategická krymská oblasť bude totiž v nedeľu 16. marca hlasovať o odtrhnutí od Ukrajiny, pripomenula tlačová agentúra AP. Americký minister zahraničných vecí Kerry aj šéf ruskej diplomacie Lavrov cestou do Londýna každý zvlášť vyhlásili, že sú radi, že budú spolu rokovať ešte pred nedeľňajším referendom na Kryme. Ľudové hlasovanie o strategickom polostrove v Čiernom mori s dvoma miliónmi obyvateľov podľa všeobecného očakávania podporí odtrhnutie od Ukrajiny a prípadne aj pripojenie k Rusku.

 

16:00 - Socha V. I. Lenina na Kryme.

 

img


15:39 - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok uviedla, že je dôležité nechať dvere otvorené rokovaniam s Ruskom o Ukrajine, ale Západ musí byť v odpovedi na porušovanie medzinárodného práva jednotný. Merkelová zdôraznila po stretnutí s nemeckými obchodnými lídrami, že "rokovania sú najlepšou príležitosťou na nájdenie riešení". Západné krajiny sú pripravené uvaliť na Rusko sankcie, ak v otázke Ukrajiny Kremeľ neustúpi. Šéf federácie nemeckého priemyslu Ulrich Grillo povedal, že "sankcie neposlúžia nemecko-ruským obchodným vzťahom a zvlášť dôvere v týchto vzťahoch, no pre mňa, pre nás musí byť na prvom mieste medzinárodné právo".


15:25 - Slovenský rezort diplomacie označil situáciu na Kryme za kritickú. Zároveň odsúdil všetky kroky, ktoré by mohli ešte viac zhoršiť situáciu na tomto čiernomorskom polostrove. "Rozhodnutie o vykonaní referenda o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny je nelegálne a nelegitímne, pričom je v rozpore s platnou ukrajinskou ústavou," zdôraznil pre TASR hovorca rezortu Boris Gandel s tým, že Slovensko tento plebiscit ani jeho výsledky neuzná. Zopakoval, že pre SR sú neakceptovateľné všetky kroky, ktoré by viedli k narušeniu suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny.


15:08 - Zdravotný stav ukrajinskej expremiérky Julije Tymošenkovej sa po týždni liečenia v nemeckej nemocnici zlepšil a politička už nemá také silné bolesti. V piatok o tom vo vyhlásení informovala nemocnica Charite v Berlíne. Tymošenková sama je podľa vyhlásenia s "konzervatívnou liečbou" jej chrbtice spokojná, zatiaľ sa však nevie, či bude 53-ročná expremiérka potrebovať aj operáciu. Nemocnica o tejto možnosti rozhodne v priebehu nasledujúcich dní. Expremiérka, ktorú vo februári po vyše dvoch rokoch prepustili z väzenia, má dlhodobé problémy s chrbticou, ktoré sa zhoršili počas jej väznenia od roku 2011.


14:35 - Organizácie Spojených národov vysiela na Ukrajinu tím pozorovateľov, ktorí majú za úlohu posúdiť, či tam nedochádza k porušovaniu ľudských práv. Pozorovatelia budú prítomní aj na Krymskom polostrove obývanom ruskojazyčnou väčšinou, uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Ivan Šimonovič, ktorého citovala agentúra DPA.

14:17 - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák sa v pondelok budúci týždeň stretne v Bruseli so svojím ukrajinským rezortným partnerom Andrijom Deščyciom. TASR o tom dnes informoval tlačový odbor bratislavského ministerstva zahraničných vecí. Stane sa tak pred začiatkom pravidelného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, na ktorom sa Lajčák zúčastní.

 

14:10 - Rokovanie medzi šéfmi diplomacie USA a Ruska Johnom Kerrym a Sergejom Lavrovom.

 

img


14:02 - Keďže prítomnosť mierových jednotiek OSN na Kryme je kvôli pozícii Ruska nemožná, mala by svojich vojakov vyslať na polostrov Severoatlantická aliancia, uviedol pred dnešným stretnutím s námestníkom generálneho tajomníka NATO Alexandrom Vershbowom v Bruseli vodca krymských Tatárov Mustafa Džemilev. Pôvodným zámerom tatárskeho lídra bolo síce stretnúť sa s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom, nakoniec však bude - ako povedal vo štvrtok novinárom - "za zatvorenými dverami" rokovať s Vershbowom.


13:59 - Územnú integritu a suverenitu Ukrajiny je potrebné zachovať. Zhodli sa na tom dnes v severomaďarskom Vyšehrade ministri obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorí podpísali tri kľúčové dokumenty určujúce smer ďalšej spolupráce.

 

13:30 - Bankomaty v krymskom meste Simferopoľ už nemajú peniaze.

 

img


13:12 - Ukrajinskí prokurátori začali trestné stíhanie proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý ušiel do Ruska, v ďalších prípadoch, ktoré zahŕňajú obvinenia z neoprávneného získania moci, extrémizmu a prania špinavých peňazí. Súčasný generálny prokurátor a člen nacionalistickej strany Sloboda Oleh Machnický novinárom vo štvrtok povedal, že Janukovyča stíhajú pre zneužitie moci a obvinenia z vrážd.

 

12:58 - Vízové reštrikcie voči Rusku, ktorými pohrozili EÚ a USA, budú zahŕňať najmenej 13 ruských politikov a priemyselníkov, vrátane blízkych spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to dnes nemecký denník Bild s odvolaním sa na diplomatické zdroje v Bruseli a vo Washingtone. Podľa novín by sa mal pripravovaný zákaz vydávania víz týkať aj ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, šéfa prezidentskej kancelárie Sergeja Ivanova, tajomníka rady bezpečnosti Nikolaja Patruševa, ako aj viacerých Putinových poradcov.


12:51 - Ministri obrany krajín V4 chcú dať spolupráci v oblasti obrany novú perspektívu - v maďarskom Visegráde podpísali dlhodobú víziu obrannej spolupráce krajín V4 a ďalšie dva kľúčové dokumenty. „V priebehu posledných rokov krajiny V4 komunikujú a spolupracujú oveľa intenzívnejšie, než kedykoľvek predtým. Pre ďalší pokrok je však potrebný plán ďalšej spolupráce, na základe ktorého môžeme napredovať,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Ďalší dokument, ktorý šéfovia rezortov obrany V4 podpísali, je o zintenzívnení spolupráce v oblasti obranného plánovania. Ide o perspektívnu oblasť, pretože všetky krajiny vychádzajú z rovnakého základu, ktorým je obranné plánovanie NATO. Ministri tiež hovorili o možnosti napredovať vo vzájomnej výmene odborníkov na obranné plánovanie. Podpísali aj memorandum o porozumení, ktoré súvisí s prípravou bojovej skupiny EÚ, zloženej z vojakov krajín V4. Tento dokument predstavuje ďalší krok na ceste k vytvoreniu spoločnej bojovej skupiny, ktorá bude v pohotovosti v prvej polovici 2016. „Kolektívne úsilie v podobe spoločnej jednotky vytvorenej pre potrebu prispieť do síl rýchlej reakcie EÚ môže byť zároveň prvým krokom pre vytvorenie spoločnej mnohonárodnej jednotky krajín V4,“ uviedol Glváč.


12:37 - Slovenské chemické podniky nesúhlasia so zrušením ciel na 94 % tovarov vyvážaných z Ukrajiny do krajín Európskej únie. Navrhla to Európska komisia v snahe pomôcť Ukrajine. "Môže to poškodiť niektoré slovenské chemické firmy. Ukrajinskí výrobcovia sa tým stanú lacnejšími a ich výrobky konkurencieschopnejšími, pritom výrobné podmienky a cenové vstupy sú na Ukrajine neporovnateľne priaznivejšie,“ uviedol prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR Roman Karlubík.


12:10 - Ruské vojenské námorníctvo začalo dnes uskutočňovať cvičné lety svojich stíhačiek a helikoptér nad Stredozemným morom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského vojenského námorníctva. Na cvičení v Stredomorí, ktorého súčasťou je nácvik taktiky boja proti vzdušným cieľom a iné bojové techniky, sa zúčastňuje aj lietadlová loď Severnej flotily Admiral Kuznecov, uviedol hovorca ruského vojenského námorníctva Vadim Serga.


12:08 - Ukrajinská vláda nekontroluje situáciu v krajine a v tejto situácii si Moskva vyhradzuje právo chrániť svojich krajanov na Ukrajine, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí na margo násilností vo východoukrajinskom Donecku. Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že opakovane upozorňoval ukrajinské vedenie na nevyhnutnosť odzbrojiť ozbrojencov, postarať sa o bezpečnosť obyvateľstva a o zaručenie ich zákonného práva na mítingy. Podľa názoru Moskvy v tom však kyjevská vláda zlyháva a nemá situáciu v krajine pod kontrolou.

 

 

 

 

 


12:06 - Krym môže predať ukrajinskú energetickú firmu Čornomornaftohaz niektorej z ruských spoločností, ako je napríklad Gazprom, hneď ako nad ňou regionálne úrady prevezmú kontrolu. Uviedla to agentúra Interfax, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie predstaviteľa krymskej vlády. Informáciu prevzala agentúra Reuters.

12:03 - Víkendové referendum o budúcnosti Krymu, ktoré napriek kritike centrálnej ukrajinskej vlády a medzinárodného spoločenstva chystá miestna krymská proruská vláda, bude nelegitímne, pretože odporuje platnej ukrajinskej ústave i ústave autonómneho Krymu: zhodujú sa na tom oslovení ukrajinskí experti. Podľa ukrajinského bezpečnostného analytika Mychajla Samusa nemá krymské referendum oporu v ukrajinskej ústave, ktorá možnosť plebiscitu o územnej celistvosti nepripúšťa. Na Ukrajine navyše chýba zákon o miestnom referende. "Je to cirkus v réžii Moskvy. Referendum sa koná len preto, že tak rozhodol ruský prezident Vladimir Putin," mieni analytik. Okrem toho, že plebiscit sa má konať v dobe faktickej okupácie polostrova ruskou armádou a bez zaistenia nezávislého dohľadu nad volebným procesom, je pozoruhodný aj fakt, že otázky referenda nedávajú účastníkom možnosť vysloviť sa za to, aby Krym zostal autonómnou súčasťou Ukrajiny ako doteraz.

12:02 - Internetová stránka moskovského Kremľa bola od dnešného rána terčom masívneho hackerského útoku. Informoval o tom jeho hovorca Dmitrij Peskov s tým, že boli podniknuté opatrenia na ochranu dát.

11:55 - Rusko je pripravené prijať mandát na vyslanie misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na území Ukrajiny, ale pripomína, že prácu pozorovateľov musí odsúhlasiť vedenie každého regiónu, kam OBSE plánuje vyslať monitorovaciu misiu.


11:22 - Kolóny ruskej vojenskej techniky sa dnes ráno začali presúvať z mesta Kerč do vnútrozemia Krymského polostrova. Rovnaká situácia je aj v meste Džankoj, ktoré ráno tiež opustili kolóny ruskej vojenskej techniky. Informoval o tom vedúci tlačového centra ukrajinského ministerstva obrany na Kryme Vladislav Selezňov s tým, že cieľ, kam sa technika presúva, nie je známy. Dodal, že vojaci v Kerči i Džankoji absolvovali vo štvrtok inštruktáž s veliteľmi a dostali aj požehnanie vojenských duchovných.


11:00 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyzval Rusko, aby sa zdržalo akýchkoľvek vojenských operácií voči občanom Ukrajiny na jej území. Informoval o tom dnes v Kyjeve ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko. Ukrajina sa podľa neho na tento súd obrátila vo štvrtok so žiadosťou, aby voči Rusku uplatnil predbežné opatrenie v súlade s 39. protokolom rokovacieho poriadku ESĽP.

 

10:57 - Na nedeľné referendum na Kryme, ktoré má rozhodnúť o štatúte regiónu, sa zaregistrovali volební pozorovatelia z viac než dvoch desiatok krajín vrátane USA. Vo štvrtok o tom informoval šéf volebnej komisie Michail Maljšev, ktorého cituje agentúra RIA Novosti. Podľa jeho slov bude ľudové hlasovanie monitorovať 50 politikov a pozorovateľov z 21 krajín vrátane Spojených štátov, Izraela, Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska a Grécka. Referendum sa uskutoční v nedeľu a vo všeobecnosti sa očakáva, že vydláždi cestu pripojeniu Krymu k Rusku. Maljšev uviedol, že prvé predbežné volebné výsledky budú zverejnené v pondelok a hlasovacie lístky sa v súčasnosti už distribuujú do regionálnych hlasovacích miestností. Lístky budú v ukrajinskom, ruskom aj tatárskom jazyku. Šéf volebnej komisie dodal, že oprávnených voličov je na Kryme viac než 1,52 milióna. Toto číslo nezahŕňa obyvateľov Sevastopoľu, významnej ruskej námornej základne, ktorá má vlastné volebné orgány.


10:42 - Rusko vyslalo do Bieloruska šesť stíhačiek Su-27 a tri nákladné lietadlá, ktoré sa budú zúčastňovať na ochrane a hliadkovaní pozdĺž jeho západných hraníc. Informoval o tom dnes spravodajský server Newsru.com s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Server uvádza, že ruské letecké sily sa v ostatnom čase sťahujú na územie Bieloruska na spoločné vykonávanie vzdušného prieskumu v rámci previerky bojaschopnosti bieloruského letectva.

 

10:30 - Príprava na referendum?! Presun ťažkej vojenskej v krymskom meste Simferopoľ.

 

imgimgimg

 

10:20 - Spojené štáty posudzujú žiadosť ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka a jeho delegácie, ktorá počas stredajšej návštevy Washingtonu požiadala Spojené štáty o vojenskú podporu, zbrane ako aj spravodajské informácie. Povedal to nemenovaní predstaviteľ Pentagonu v piatok pre agentúru AFP. Ďalší zdroj uviedol, že USA o žiadosti uvažujú. Spor Ruska s Ukrajinou chce však Washington urovnať diplomatickou cestou.


10:08 - Obyvateľom krymského prístavného Sevastopol ponúkajú možnosť zadarmo získať ruské vlajky a ozdobiť si nimi okná či balkóny svojich príbytkov. Informovala dnes agentúra Interfax. "Prejavte svoj postoj. Nech celý svet vie, že my sme s Ruskom. Nech nikto nepochybuje, že my chceme a máme historické právo žiť vo svojej zemi s hrdo zdvihnutou hlavou," uvádza sa v letáku, ktorý distribuujú v Sevastopole z iniciatívy organizátora akcie - spravodajského portálu ForPost.

 

img


09:47 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v noci nadnes na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku prisľúbil rozšírenie právomocí Autonómnej republiky Krym (ARK). Zopakoval, že Krym zostane neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny a v súvislosti s nedeľňajším plebiscitom o štatúte Krymského polostrova uviedol, že Kyjev "nikdy neuzná nijaké umelo naplánované referendum".

 

09:20 - Na blokádu Krymu najviac doplácajú obyčajní ľudia. Na polostrove už pomaly dochádzajú peniaze.

 

img


08:58
- Ukrajinská polícia zadržala štyroch organizátorov štvrtkovej bitky v meste Doneck ležiacom na východe Ukrajiny. Ukrajinské médiá informovali, že v bitke prišli o život traja ľudia, úrady Doneckej oblasti však dnes potvrdili jednu obeť - muža, ktorý podľahol zraneniam spôsobeným nožom.

 


08:32
- Rusko dnes obvinilo Spojené štáty z neprijateľnej diskriminácie ruských novinárov, ktorým vo Washingtone zabránili v účasti na tlačovej konferencii prezidenta USA Baracka Obamu s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. Oficiálny predstaviteľ ruského rezortu diplomacie Alexander Lukaševič dnes v Moskve uviedol, že Washington nie je schopný riadiť sa princípom slobody slova, radšej dáva prednosť prevereným médiám, ktoré šíria "žiaduce informácie".

 

06:48 - Ruský veľvyslanec pri OSN povedal na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady, že Moskva "nechce vojnu" s Ukrajinou. Vitalij Čurkin tak reagoval na priamu otázku od prechodného ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý sa na zasadnutí zúčastnil. Napriek tomu však Čurkin zápalisto obhajoval právo Krymu uskutočniť referendum o pripojení sa k Rusku. Jaceňuk povedal Bezpečnostnej rade OSN, že jeho krajina je bezdôvodne obeťou ruskej agresie a držal pritom kópiu Charty OSN s cieľom zdôrazniť, že Moskva ju ako aj niekoľko ďalších medzinárodných dohôd porušuje. Napriek tomu vyjadril presvedčenie, že "je tu stále šanca na vyriešenie konfliktu mierovou cestou" a vyzval Moskvu, aby sa zapojila do priamych rokovaní. Čurkin na ponuku priamych rokovaní nereagoval a tvrdil, že je to Kyjev, čo "rozdeľuje krajinu na dve časti", nie Moskva. Referendum pritom označil za odpoveď na "právne vákuum" na Ukrajine. Spojené štáty v tejto súvislosti predložili vo štvrtok návrh rezolúcie, ktoré by vyhlásilo plánované nedeľné referendum na Kryme za nelegálne. Rusko už vyhlásilo, že návrh bude vetovať, uviedli diplomati z rady.

img

 

06:11 - Ministri zahraničných vecí USA a Ruska sa v piatok stretnú v britskej metropole Londýn, kde budú debatovať o politickej kríze na Ukrajine. Šéf ruskej diplomacie John Kerry sa so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom stretne v snahe zastaviť stupňovanie krízy a zmierniť napätie medzi mocnosťami pred nedeľňajším referendom o odtrhnutí ukrajinského Krymu a jeho pričlenení k Rusku. Kerry a Lavrov o témach diskusie hovorili počas štvrtkového telefonického rozhovoru. Zhodli sa, že "do úvahy vezmú existujúce rusko-americké návrhy normalizovať atmosféru v záujme mieru".

05:49 - Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval so svojím iránskym partnerom Hasanom Rúháním ohľadne situácie na Ukrajine a ocenil "konštruktívny prístup" Teheránu v rokovaniach so šiestimi svetovými mocnosťami o iránskom jadrovom programe. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

04:31 - Medzi Ukrajincami na rusky hovoriacom východe a ich krajanmi na západe krajiny môže byť menej rozdielov, než sa všeobecne predpokladalo. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého oba regióny podporujú rokovania o vyriešení sporov o Krym, informovala agentúra Reuters.

02:36 - Rusko zakázalo vo štvrtok prístup na niekoľko webových stránok kritizujúcich vládu, ako aj na blog prevádzkovaný prominentným opozičným lídrom Alexejom Navaľným. K tomuto kroku došlo v čase, keď Kremeľ zintenzívnil zásahy proti nezávislým médiám v súvislosti so situáciou na Ukrajine, informovala agentúra AP. Ruská federálna služba pre dohľad nad telekomunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) informovala, že webové stránky Grani.ru, Kasparov.ru a Ježednevnyj žurnal podnecovali k nezákonnej činnosti a účasti na nepovolených masových zhromaždeniach. O zákaz podľa Roskomnadzoru požiadal úrad generálneho prokurátora a poskytovatelia internetu v súčasnosti dostávajú inštrukcie, ako blok týchto stránok realizovať.

00:32 - Viac než 20.000 ruských vojakov sa nachádza na Krym pred nedeľňajším referendom, v ktorom sa môže rozhodnúť o oddelení polostrova od Ukrajiny a jeho pripojení k Rusku. Podľa agentúry AP to včera uviedla americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová. Ako zdôraznila, Spojené štáty a ďalšie krajiny "vyzývajú na zrušenie tohto referenda, ktoré sa nemôže považovať za legitímne zvlášť vzhľadom na pozadie zahraničnej vojenskej intervencie".


 

img

 

22:10 - Ukrajina požiadala o osobitné stretnutie 50-člennej Euroatlantickej partnerskej rady (EAPC) na úrovni veľvyslancov, ktoré sa uskutoční v piatok v centrále NATO v Bruseli. Informovala o tom dnes hovorkyňa NATO Carmen Romerová s tým, že na zasadnutie pozvali všetkých členov EAPC, vrátane Ruska.

21:58 - Násilné zrážky, ktoré vo štvrtok večer prepukli vo východoukrajinskom meste Doneck, majú minimálne jednu obeť a ďalších najmenej desať ľudí skončilo v nemocnici. Podľa informácií portálu ruskej televízie RT sa do potýčok dostali účastníci dvoch demonštrácií - proruskí zástancovia autonómie východnej Ukrajiny a prívrženci vlády v Kyjeve. Potýčky vypukli po provokačných pokrikoch a následnom prekonaní policajných kordónov oddeľujúcich oba tábory. Následne podľa tamojších médií zasiahli muži zákona, dav oddelili a iniciátorov zrážok odviezli preč v autobusoch.

 

img

 

21:19 - Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Rusko z "vojenského napadnutia" Ukrajiny, ktoré "nemá žiaden dôvod ani opodstatnenie" a je neprijateľné. Dočasný ukrajinský premiér vyjadril pred BR OSN presvedčenie, že Rusi nechcú vojnu. Vyzval preto ruských lídrov, aby dbali na želania svojho ľudu a vrátili sa k dialógu s Ukrajinou.

 

 

img

 

20:25 - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa dnes (13. marca 2014) zúčastnil v Budapešti na mimoriadnom rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (poľskú stranu zastupoval štátny podtajomník) a Nemeckej spolkovej republiky, ktoré bolo venované vývoju situácie na Ukrajine. Ministri diskutovali o možných krokoch, ktoré by mohli viesť k upokojeniu a deeskalácii súčasnej situácie. Zároveň sa zhodli na tom, že v danej situácii nie je iná možnosť, než prijatie ďalších sankcií, o ktorých by mala rozhodnúť nadchádzajúca Rada EÚ pre zahraničné záležitosti v pondelok 17. marca tohto roku.
19:24 - Európsky parlament (EP) vo štvrtok na záver svojho plenárneho zasadnutia prijal uznesenie, v ktorom vyzýva Rusko na bezodkladné stiahnutie vojska z územia Ukrajiny a varuje ho pred konaním "predstavujúcim hrozbu pre bezpečnosť EÚ". V dokumente zároveň odsudzujú "akt agresie v podobe invázie na Krym", kde Moskva vojensky podporuje miestnych Rusov odmietajúcich prevzatie moci na Ukrajine doterajšou opozíciou a požadujúcich pričlenenie územia k Rusku. Referendum o takomto kroku, ktoré sa má na Kryme uskutočniť v nedeľu, europoslanci označili za "nezákonné" rovnako ako aj vyhlásenie nezávislosti zo strany tamojších "samozvaných orgánov". Protiprávne konanie pripisujú i Rusku, ktoré podľa nich na Ukrajine "jasne porušilo" Chartu OSN, Záverečný akt Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe z roku 1975 i takzvané Budapeštianske memorandum o zaručení bezpečnosti Ukrajiny z roku 1994.

19:10 - Delegácia hornej komory amerického parlamentu vo štvrtok odcestovala na Ukrajinu, kde sa stretne s predstaviteľmi tamojšej novej vlády a rôznych skupín. Delegácia pozostáva z ôsmich senátorov - piatich opozičných republikánov vrátane vplyvného Johna McCaina a troch predstaviteľov Demokratickej strany prezidenta Baracka Obamu. McCain sa spolu so senátorom za štát Connecticut Christopherom Murphym do postsovietskej krajiny vráti po presne troch mesiacoch. Obaja v decembri prišli do Kyjeva povzbudiť protivládnych demonštrantov odmietajúcich administratívu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, čo sa stretlo s veľkou kritikou Ruska.

19:00 - Ruská vláda vo štvrtok oznámila vyslanie svojich deviatich bojových lietadiel do Bieloruska. Podľa Moskvy ide o reakciu na žiadosť najvyššieho veliteľa bieloruských ozbrojených síl, prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten v stredu požiadal Moskvu o vyslanie 12 až 15 strojov na územie krajiny v reakcii na americko-poľské vojenské cvičenie. Zúčastniť sa na ňom má najmenej 12 amerických stíhačiek. Na základňu Bobrujsk priletelo šesť strojov Su-27 a ďalšie tri dopravné vojenské lietadlá. Pridajú sa tak štyrom stíhačkám Suchoj na neďalekej základni Baranoviči. Podľa Lukašenka bola situácia v Minsku v súvislosti s krízou na Ukrajine pokojná a zmenil ju až oznam o začiatku "rozsiahlych" manévrov. Ako povedal dlhoročný autoritatívny líder postsovietskej krajiny, "ide o jasnú eskaláciu situácie na našich hraniciach, nie v Sýrii, Líbyi či Iraku".

18:38 - Americké stíhačky F-16 pristáli dnes na poľskej leteckej základni v meste Lask v Lodžskom vojvodstve, kde sa zúčastnia na vojenskom cvičení. Ich účasť je považovaná za gesto podpory Washingtonu východným spojencom z NATO po ruskej intervencii na Ukrajine, citovala agentúra Reuters poľské médiá.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies