Komisár Hahn odlieta do Tbilisi upevniť spoluprácu medzi EÚ a Gruzínskom

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 14:04 • 2 min
Komisár Hahn odlieta do Tbilisi upevniť spoluprácu medzi EÚ a Gruzínskom

BRUSEL - Vzťahy medzi Európskou úniou a Gruzínskom budú stredobodom oficiálnej návštevy komisára EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannesa Hahna v tejto kaukazskej krajine.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) dnes spresnila, že komisár Hahn pricestuje do Tbilisi v piatok, pričom k jeho návšteve dochádza niekoľko týždňov po dosiahnutí úplnej liberalizácii víz pre občanov Gruzínska cestujúcich do krajín EÚ.

 

"Od 28. marca môžu občania Gruzínska cestovať do EÚ bez víz. Chcem v Tbilisi znova zablahoželal Gruzínsku k tomuto úspechu, ktorý je výsledkom seriózneho reformného úsilia," uviedol Hahn pred odletom. Pripomenul, že exekutíva EÚ podporuje dôležitý reformný proces v Gruzínsku a aj naďalej bude poskytovať podporu tejto krajine na jej európskej ceste.

 

Komisár má na programe rokovania s najvyššími predstaviteľmi krajiny vrátane prezidenta Giorgiho Margvelašviliho, predsedu parlamentu Irakliho Kobachidzeho, premiéra Giorgiho Kvirikašviliho a ministra zahraničných vecí Michaila Džanelidzeho. Hahn sa v Tbilisi stretne aj predstaviteľmi parlamentných opozičných strán a so zástupcami občianskej spoločnosti.

 

Obe strany budú diskutovať o rozvoji vzťahov medzi EÚ a Gruzínskom, sústredia sa na implementáciu asociačnej dohody EÚ-Gruzínsko a eurokomisár s hostiteľmi zhodnotí aj prípravu summitu Východného partnerstva, ktorý by sa mal konať v novembri v Bruseli.

 

Komisár Hahn je pripravený spolu premiérom Kvirikašvilim podpísať finančnú dohodu pokrývajúcu program technickej spolupráce, ktorý posilní účasť Gruzínska na programoch EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies