Vláda zatiaľ nezakáže vstup do reštaurácie ľuďom, ktorí nemajú očkovací preukaz

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 15:03 • 2 min
Vláda zatiaľ nezakáže vstup do reštaurácie ľuďom, ktorí nemajú očkovací preukaz

BRATISLAVA - Milan Mazurek práve informoval, že vládna koalícia ustúpila, pretože hnutie Sme rodina odmietlo podporiť návrh na "diskrimináciu" nezaočkovaných. Návrh nateraz stiahli!

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Milan Mazurek na sociálnej sieti k tejto téme napísal, že „najhoršia totalita, riadená psychopatmi sa realizuje v plnom prúde". Mazurek zároveň disponuje informáciami, že nie všetci z vládnych poslancov sa „cítia byť na mentálnej úrovni Joža Pročka a môžeme preto tento zákon zablokovať".

 

 

Aktuálne informoval, že návrh je zatiaľ stiahnutý. "Priatelia, vládna koalícia ustúpila, pretože hnutie Sme rodina odmietlo podporiť šialený návrh na obludnú diskrimináciu nezaočkovaných. Návrh nateraz stiahli! Budeme pozorne sledovať, či sa ho nepokúsia prepašovať do parlamentu v nejakej tichej podobe," napísal na sociálnej sieti Mazurek.

 

img
 

Aj poslanec Národnej rady Patrick Linhart zdôrazňuje, že žiadny politik a žiadna vláda nemôže zakázať občanovi vstup do reštaurácie, či obchodu, pokiaľ nie je držiteľom očkovacieho preukazu. Týmto sa podľa neho delia ľudia na dve kategórie a dva tábory. Reagoval tak na návrh, vďaka ktorému by mohli mať zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 viac slobody, napríklad pri vstupe a vjazde do prevádzok. Umožniť to má novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu 30. júna schválila vláda. Kabinet súčasne odobril to, aby sa parlament návrhom zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

 


„Vyzývam ľudí k zodpovednosti, ale nikdy im nebudem nariaďovať povinné vpichnutie cudzej látky do svojho tela. To musí byť každého dobrovoľné rozhodnutie," dodal Linhart s tým, že zahlasuje proti „takému diktatívnemu prístupu štátu k občanom".

 

Súvisiaci článok: Sme rodina nepodporí návrh zákona o obmedzenom vstupe do prevádzok

 

 

Aj Petra Hajšelová z hnutia Sme rodina je zásadne proti takému návrhu. „Zrušili sme mobilné odberné miesta a ľudia si testovanie budú musieť zaplatiť. Toto nie je dobrovoľnosť, ale nátlak na ľudí. A ja za toto nikdy nezahlasujem," podotkla vo svojom profile na sociálnej sieti. Samotné hnutie Sme rodina dnes zverejnilo stanovisko, že za predmetný návrh nezahlasuje a bude proti.

 


Poslanec Andrej Stančík z hnutia OĽaNO poukázal na to, že existuje COVID automat vytvorený špičkovými odborníkmi, ktorý ráta so zatváraním prevádzok pri vysokých číslach. Tretia vlna pandémie podľa neho príde a delta variant koronavírusu je infekčnejší. „Máme šancu mať otvorenú ekonomiku a zabezpečiť slobodu ľuďom. Ku COVID automatu môžeme zapracovať výnimky," napísal vo svojom profile na sociálnej sieti. Podotkol, že ak by sa na základe automatu mali zatvárať prevádzky, výnimky by mali zaočkovaní ľudia, tí čo ochorenie prekonali a ľudia s testom.

 

img

 

„Nevidím žiadny problém v tom, aby sme namiesto lockdownu pre všetkých, umožnili zaočkovaným a pretestovaným na ich zodpovednosť naďalej navštevovať prevádzky a neobmedziť ich slobodu," priblížil.

Podľa Stančíka sa o tomto návrhu šíri  vlna klamstiev a dezinformácií. Tvrdí, že to nie je dilema medzi otvorením a zatvorením, ale medzi lockdownom pre všetkých alebo slobodou a otvorenou ekonomikou pre zaočkovaných a pretestovaných. „Ak niekto brojí proti tejto možnosti, obhajuje tým lockdown pre všetkých," uviedol s tým, že tiež obhajuje zatvorené obchody či reštaurácie.

 

„Samozrejme, to nebude platiť len tak, ale len pri vysokých číslach nakazených a plných nemocniciach, ako to bolo počas druhej vlny. S tým rozdielom, že sa teraz lockdownu môžeme vyhnúť," dodal.

 

Prečítajte si tiež: Vláda odobrila COVID automat týkajúci sa kontrol na hraniciach. Pozrite si, čo vás od pondelka čaká pri vstupe na Slovensko

 

Protichodný názor
Bývalý člen strany Za ľudí a dnes nezaradený poslanec Národnej rady Miroslav Kollár zverejnil na svojej sociálnej sieti článok z portálu webnoviny.sk. Povedal, že očkovanie je najefektívnejší nástroj v boji proti pandémii. Považuje preto za pochopiteľné, že vláda pri nízkej miere zaočkovania hľadá motivačné nástroje na zvýšenie miery zaočkovania. Kombináciu odmeňovania zaočkovaných a mierneho nátlaku na nezaočkovaných vníma ako legitímnu.

 

img

 

„Ešte efektívnejšie by to bolo, ak by sa pridala naozaj motivačná mediálna kampaň a hlavne všetci politickí lídri, koaliční aj opoziční, s jasným podporným postojom v prospech očkovania," dodal. Doplnil, že zo zdravotných dôvodov nebude dnes a v piatok 2. júla v parlamente, ale keby bol, za tento návrh by zahlasoval.

 

Prečítajte si: Antigénové testovanie končí. Za PCR testy si zaplatíme

Podľa rezortu zdravotníctva je nevyhnutné prijať v čo najkratšom čase dostupné a primerané opatrenia, ktoré zvyšujú motiváciu ľudí podstúpiť dobrovoľné očkovanie a umožnia tak sekundárne chrániť životy a zdravie obyvateľov. Dôležité je to podľa ministerstva vzhľadom na nízke percento zaočkovaných obyvateľov a matematickej a epidemiologickej istoty importu nákazlivejšieho delta variantu ochorenia COVID-19 na územie Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies