KOALÍCIA: Víta rozhodnutie ÚS, apeluje na prezidenta, aby vymenoval Čentéša

NETKY.SK • 5 Október 2011, 23:16 • 2 min
KOALÍCIA: Víta rozhodnutie ÚS, apeluje na prezidenta, aby vymenoval Čentéša

KOALÍCIA: Víta rozhodnutie ÚS, apeluje na prezidenta, aby vymenoval Čentéša

slovakia

left justify in out

img

Rozhodnutie Ústavného súdu SR, že verejná voľba generálneho prokurátora nie je v rozpore s ústavou, musí byť impulzom pre prezidenta Ivana Gašparoviča, aby už vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Pre TASR to dnes uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.
"Mal by ho vymenovať čo najskôr a zbytočne túto otázku nebrzdiť, pretože tento stav nie je dobrý," povedal. Podobný názor na vymenovanie Čentéša má aj poslanec za SaS Kamil Krnáč. "Pevne verím, že pán prezident na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR čo najskôr vymenuje nového generálneho prokurátora, pretože dlhodobo neriešené prípady porušovania zákonov na Slovensku traumatizujú širokú verejnosť a vytvárajú tak neprijateľný obraz Slovenska ako krajiny, kde nie je zaručená vymožitelnosť práva," vyhlásil pre TASR.
Rozhodnutie pléna Ústavného súdu SR víta aj SDKÚ-DS. "V decembri minulého roka sme sa ako prvá strana vyslovili za verejnú voľbu generálneho prokurátora. Rozhodnutie ÚS potvrdzuje ústavnosť zmeny, o ktorej sme boli od samého začiatku presvedčení," uviedla vo vyhlásení strana. SDKÚ-DS zároveň považuje rozhodnutie aj za "prehru predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, ktorý zmenu tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú označil za zlomenie chrbtice slovenskej demokracii". 
SDKÚ-DS tiež vyzvala prezidenta Ivana Gašparoviča, aby v čo najkratšom čase pristúpil k vymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, "nakoľko neexistuje žiadny právny dôvod na jeho nevymenovanie".
Rozhodnutie ÚS SR víta aj OKS, ktorej štyria členovia sú poslancami NR SR v klube Most-Híd. Títo zároveň žiadajú prezidenta, aby Jozefa Čentéša "bez akéhokoľvek odkladu vymenoval za generálneho prokurátora" a splnil si tak svoju povinnosť. "Ak pánovi prezidentovi naozaj záleží na zlepšení stavu súdnictva a prokuratúry, pevne verím, že nebude hľadať žiadne pseudodôvody na nevymenovanie pána Čentéša za generálneho prokurátora a vymenuje ho čo najskôr," reagoval pre TASR nezávislý poslanec Igor Matovič.
Čentéš bol za šéfa prokurátorov zvolený 17. júna v tajnej voľbe, jeho protikandidát Dobroslav Trnka sa vzdal krátko pred samotnou voľbou. Gašparovič ešte v ten deň odkázal, že takto zvoleného šéfa prokurátorov nevymenuje, až kým ÚS SR nerozhodne o podaní, ktoré mu adresoval zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý. V podaní Tichý navrhoval, aby ÚS rozhodol o neplatnosti koaličnej novely rokovacieho poriadku, ktorá mala priniesť zmenu voľby nového generálneho prokurátora z tajnej na verejnú.
Dnešný verdikt ÚS SR víta aj predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Radoslav Procházka (KDH). "Vítam ho ako prejav rešpektu Ústavného súdu k oprávneniam zákonodarcu autonómne upravovať tie otázky, ktoré mu ústava na autonómnu úpravu zveruje," uviedol pre TASR Procházka. Podľa Bugára je rozhodnutie ÚS SR tiež potvrdením snahy koalície "aj takýmto spôsobom sprehľadniť konania poslancov".
Ústavný súd SR dnes rozhodol, že voľba generálneho prokurátora a niektorých ďalších verejných činiteľov môže byť aj v budúcnosti verejná. Možná je však aj tajná voľba, ak sa na nej poslanci v parlamente dohodnú. Obe možnosti im ponecháva novela Rokovacieho poriadku Národnej rady SR, voči ktorej bolo namierené podanie zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého.
Podľa pôvodnej právnej normy, ktorú neskôr koalícia zmenila, sa volil generálny prokurátor tajne, avšak bola možnosť aj verejnej voľby, ak by sa na tom parlament dohodol. Nové znenie uprednostňuje verejnú voľbu pred tajnou, avšak nevylučuje ani tú.
Tichý novelizované znenie rokovacieho poriadku napadol na ÚS SR s tým, že v návrhu naznačoval politické pozadie prijatia takejto novely a odvolával sa na to, že aj keď Ústava SR priamo nepredpisuje voľbu GP ako tajnú, zakotvuje v sebe princípy demokratického a právneho štátu, ako aj demokratické tradície, ktoré vznikali a rozvíjali sa na našom území. Takmer identické podanie 35 poslancov za stranu Smer–SD bolo na ÚS doručené 15. júna. ÚS na neverejnom zasadnutí pléna 29. júna spojil obe podania pod jednu vec.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies