Premiér Pellegrini sa v Bruseli stretol s novou šéfkou Európskej Komisie

NETKY.SK • 4 September 2019, 11:12 • 2 min
Premiér Pellegrini sa v Bruseli stretol s novou šéfkou Európskej Komisie

BRATISLAVA - Budúcnosť Európskej únie a fungovanie novej Európskej komisie budú hlavné témy rokovania premiéra Petra Pellegriniho a novej predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyen. Venovať by sa mali aj tomu, aké oblasti považuje Slovensko v európskej politike za podstatné.

slovakia

left justify in out

Nová Európska komisia by sa mala ujať mandátu od novembra, Slovensko v nej bude zastupovať terajší eurokomisár Maroš Šefčovič. Zatiaľ ešte nie je známe, aký post bude náš diplomat zastupovať. Očakáva sa však, že by sa mal venovať prevažne ekonomickej a priemyselnej problematike.

 

img


Európsky parlament odobril Ursulu von der Leyen ako šéfku Komisie v júli. Témy, ktorým sa budú jednotliví komisári počas svojho päťročného mandátu venovať, chce nová šéfka Európskej komisie oznámiť čo najskôr. Slovensko po štvrtý raz nominovalo Maroša Šefčoviča, ktorý v Komisii Jeana-Clauda Junckera zastával post podpredsedu pre Energetickú úniu.

 

img

 

Von der Leyen chce, aby polovicu jej kabinetu tvorili ženy. Zatiaľ jediná krajina, ktorá svojho zástupcu nenominovala, je Taliansko. Na Apeninskom polostrove sa však v týchto dňoch tvorí nová vláda. Česko opäť nominovalo komisárku pre spravodlivosť a rodovú rovnosť Věru Jourovú, o ktorej sa hovorí ako o možnej podpredsedníčke Komisie. O túto funkciu má však naďalej záujem aj Slovensko.

 

img

Pellegrini bude s Ursulou von der Leyen rokovať dopoludnia. Na Slovensko sa vráti popoludní, čaká ho ešte rokovanie vlády SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona