Klimatológ: Toto leto charakterizujú búrky, veľa zrážok a nadpriemerná teplota

NETKY.SK • 11 August 2014, 17:20 • 2 min
Klimatológ: Toto leto charakterizujú búrky, veľa zrážok a nadpriemerná teplota

BRATISLAVA - Od polovice apríla bola na Slovensku iba približne tretina dní, počas ktorých neboli zaznamenané búrky.

slovakia

left justify in out

Vlani tvorili v rovnakom období dni bez búrok takmer polovicu. V rámci hodnotenia charakteru leta v jeho doterajšom priebehu to uviedol klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško.
     

Súčasné leto sa podľa neho prejavuje dvoma skutočnosťami. Maximálne teploty sú v porovnaní napríklad s minuloročnými nižšie, minimá sú ale vyššie ako vlani. Zapríčiňuje to častý výskyt oblačnosti, ktorej vývoj sa pravidelne končí výskytom búrok, priblížil.
     

Cirkulácia vzduchu v Európe je pritom od polovice jari veľmi podobná. Do východnej Európy a čiastočne aj Pobaltia a Škandinávie neustále prúdi veľmi teplý vzduch. Ovplyvňuje to aj teplotné pomery na západe a východe našej krajiny.
     

„V júli 2014 bola priemerná mesačná teplota vzduchu v Medzilaborciach a v Stropkove v porovnaní s normálom o 2,5 stupňa C vyššia, kým v Bratislave dosiahla kladná odchýlka od normálu dva stupne C,“ skonštatoval klimatológ.
     

Pripomenul, že po zime chudobnej na sneh vládli u nás obavy a ešte aj v júni bolo v určitých obdobiach málo atmosférických zrážok. Leto však prinieslo opačné starosti a hneď ako sa začala žatva, bolo zrážok odrazu príliš veľa. Príčinou bol práve zvýšený výskyt búrok v druhej polovici jari aj v júni. „Namiesto toho, aby sa ich výskyt stabilizoval, tak v priebehu júla ešte pribúdali,“ zdôraznil.
     

Od 13. júla sa doteraz každý deň niekde na Slovensku vyskytovali búrky. „Niektoré lokality nimi boli zasahované až s otrockou pravidelnosťou,“ všimol si Faško s tým, že búrkové lejaky boli intenzívne a výdatné, takže odtok dažďovej vody bol v niektorých prípadoch zložitý.
     

Množstvo zrážok sa prejavilo na júlových úhrnoch zrážok. V najexponovanejších oblastiach boli aj trojnásobne vyššie, ako je normál, zhodnotil odborník SHMÚ. „Aktuálne júlové hodnoty mesačných úhrnov zrážok ostro kontrastovali s minuloročnými, keď bolo na mnohých miestach v západnej polovici Slovenska mimoriadne až extrémne málo zrážok,“ upozornil.
     

Príkladom je Vrícko alebo Kláštor pod Znievom v okrese Martin, kde vlani v júli zaznamenali iba šesť milimetrov zrážok a v tohtoročnom júli to bolo vo Vrícku 230 milimetrov a v Kláštore pod Znievom 207 milimetrov. Normál zrážok na týchto meteorologických staniciach predstavuje v tomto vrcholnom letnom mesiaci 92 milimetrov, respektíve 79 milimetrov.
     

Leto 2014 je oproti minuloročnému iné i v tom, že napriek premenlivosti počasia a jeho veľkej nevyspytateľnosti je teplotne stále nadnormálne, konštatoval Faško. Toto podporuje výpar, vzduch obsahuje veľké množstvo vodných pár, čo je dôvodom častého dusného počasia.
     

„Určitou zvláštnosťou je aj to, že zatiaľ ani v júli a stále ešte ani v tohtoročnom auguste nenastalo prechodné, ale nie iba párdňové, ustálenie počasia, ktoré sa zvykne v lete u nás pomerne pravidelne vyskytovať,“ doplnil klimatológ SHMÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies