Klimatizácia je často nevyhnutná, ale vieme, ako ju správne používať?

NETKY.SK • 10 August 2017, 11:55 • 2 min
Klimatizácia je často nevyhnutná, ale vieme, ako ju správne používať?

Pri momentálnych teplotách by sme v mnohých prípadoch nemohli bez klimatizácie existovať, treba však dodržiavať isté zásady jej používania.

slovakia

left justify in out

Klimatizácia sa postupne stáva štandardom  a to nielen v rámci kancelárskych priestorov a obchodov, ale aj v bežných domácnostiach. Keď sa vonkajšia teplota šplhá nad tridsať stupňov, je pre mnohých veľkým pomocníkom. Sú však isté zásady, ktoré si pri jej používaní treba uvedomiť.

 

Ak sa z prehriatého exteriéru dostaneme do miestnosti vybavenej klimatizáciou, zvádza nás to k tomu, aby sme ju v záujme rýchleho schladenia rozohriatého tela nastavili na čo najnižšiu teplotu. Pozor, to je veľká chyba. Organizmu totiž môžeme spôsobiť teplotný šok a následné ochorenie.

 

Nesprávne používanie klimatizácie môže mať za následok viaceré ochorenia horných dýchacích ciest, angínu, astmu aj rôzne alergie. Pokiaľ sme vystavený priamemu prúdu studeného vzduchu, riskujeme vážne problémy s kĺbmi a chrbticou.

 

Čo je teda dôležité dodržať pri používaní klimatizácie? Základným pravidlom je, aby teplota, ktorú na prístroji nastavíme, nebola v porovnaní s vonkajším prostredím nižšia ako 5 až 7 stupňov. Ďalšou zásadou je vyhnúť sa priamemu prúdu chladného vzduchu.

 

Nemenej podstatnou súčasťou používania klimatizácie je aj pravidelné vetranie. Často sa naň zabúda, no na to, aby sme boli napríklad v práci dostatočne výkonní, prísun čerstvého vzduchu je veľmi dôležitý. Ideálne je, pokiaľ pri zapnutej klimatizácii zatvárame okná, inak by bolo chladenie neefektívne a aj neekonomické. Preto pred tým, ako ju zapneme, je dobré poriadne vyvetrať a v určitých intervaloch to opakovať, aby sme zabezpečili dostatočnú výmenu vzduchu.

 

V neposlednom rade je potrebné pravidelne čistiť filter! Pokiaľ sa chceme vyhnúť kýchaniu, svrbeniu očí, zhoršovaniu alergií, ale aj nepríjemnému zápachu, je to doslova nevyhnutné.

 

Ak tieto zásady dodržíte, znížite riziko ochorení na minimum a zároveň si zabezpečíte prijateľné podmienky aj v horúcom letom počasí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies