KĽDR odpálila balistickú strelu, ktorá preletela ponad Japonsko

NETKY.SK • 29 August 2017, 07:02 • 2 min
KĽDR odpálila balistickú strelu, ktorá preletela ponad Japonsko

SOUL/TOKIO/WASHINGTON - Japonský premiér Šinzó Abe potvrdil, že Severná Kórea odpálila v noci nadnes balistickú strelu, ktorá preletela nad územím Japonska.

slovakia

left justify in out

Ďalej uviedol, že Japonsko "urobí maximum pre to, aby ochránilo životy svojich občanov".

 

Abe novinárom bezprostredne po skúške tiež povedal, že OSN vyzve na okamžité stretnutie, s cieľom diskutovať o prijatí ďalších potrebných krokov pre riešenie napätej situácie na Kórejskom polostrove a zasadil sa za zvýšenie tlaku voči KĽDR.

 

 

Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga uviedol, že strela preletela nad Mysom Erimo, južným cípom severojaponského ostrovu Hokkaido a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 1180 kilometrov východne od zmieneného mysu. Raketa podľa Sugu predstavovala pre Japonsko vážnu bezpečnostnú hrozbu.

 

Podľa japonských úradov raketová skúška nespôsobila nijaké škody. Rozpadla sa na tri časti, pričom dopadla do vôd severnej časti Tichého oceánu.

 

Správu, že bližšie nešpecifikovaná balistická strela, ktorú vypálila v noci nadnes KĽDR, preletela nad územím Japonska, potvrdilo aj americké ministerstvo obrany. Skúšku analyzujú príslušníci armády Južnej Kórey a Spojených štátov. Juhokórejská armáda v tejto súvislosti uviedla, že strela KĽDR preletela 2700 kilometrov a dosiahla výšku 550 kilometrov. Pentagón doposiaľ takéto podrobnosti nezverejnil. Informoval však, že podľa Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) skúška nepredstavovala hrozbu pre Severnú Ameriku.

 

Americký prezident Donald Trump dnes vyhlásil, že nijaká možnosť nie je vylúčená, pokiaľ ide o reakciu Spojených štátov na najnovšie odpálenie severokórejskej rakety, ktorá preletela ponad Japonskom a dopadla do Tichého oceánu. "Svet prijal najnovší odkaz Severnej Kórey čisto a jasne: tento režim signalizoval, že pohŕda susedmi, všetkými členmi Organizácie Spojených národov a aj minimálnymi štandardmi prijateľného medzinárodného správania," uviedol Trump vo vyhlásení. Šéf Bieleho domu dodal, že "výhražné a destabilizujúce" konanie režimu v Pchongjangu poslúži len na zvýšenie jeho izolácie vo svete. "Všetky možnosti sú na stole," zdôraznil.

 

K novej raketovej skúške došlo len necelé tri dni po tom, ako KĽDR vypálila do mora tri balistické rakety krátkeho doletu. Severná Kórea sa zároveň nedávno postarala o zvýšenie napätia v oblasti, keď v júli úspešne otestovala dve medzikontinentálne balistické rakety. Neskôr sa Pchjongjang začal vyhrážať, že by mohol odpáliť rakety aj na ostrov Guam, ktorý patrí Spojeným štátom.

 

KĽDR zároveň v pondelok požiadala listom Bezpečnostnú radu OSN, aby urýchlene zvolala stretnutie ohľadne výročných vojenských cvičení armády Južnej Kórey a USA, ktoré Pchjongjang považuje za provokáciu a nácvik útoku na severnú časť Kórejského polostrova.

 

Veľvyslanec KĽDR pri OSN Ča Sung-nam adresoval list s touto žiadosťou Egyptu, momentálne predsedajúcej krajine BR OSN, pričom v ňom uviedol, že cvičenia sú "provokatívne a agresívne". Či sa žiadosťou BR OSN bude zaoberať nateraz známe nie je.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies