KĽDR nemá záujem o jadrovú dohodu, akú dosiahli mocnosti s Iránom

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 14:20 • 2 min
KĽDR nemá záujem o jadrovú dohodu, akú dosiahli mocnosti s Iránom

SOUL - Severná Kórea dnes prostredníctvom diplomatického zástupcu vyhlásila, že nemá záujem o podobnú dohodu, akú minulý týždeň svetové mocnosti podpísali s Iránom ohľadom obmedzenia jeho jadrového programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na kórejskú tlačovú agentúru KCNA. Ide pritom o prvú oficiálnu reakciu KĽDR na dosiahnutú jadrovú dohodu.
Nemenovaný hovorca ministerstva zahraničných vecí KĽDR uviedol, že zastrašovanie Severu ohľadom jadrového programu "nie je hračka, s ktorou by sa malo ísť k rokovaciemu stolu", keďže pre krajinu je najpodstatnejšie vyrovnať sa s hrozbami zo strany Spojených štátov. 


Vyhlásil tiež, že pokým budú Spojené štáty pokračovať v nepriateľskej politike voči Severnej Kórei, Pchjongjang nemá záujem o rozhovory, ktoré by sa zaoberali zmrazením či odstavením jadrového programu. 


Medzinárodné rokovania ohľadom severokórejského jadrového programu sú pozastavené od roku 2009, pričom Spojené štáty minulý týždeň, deň po uzavretí dohody s Teheránom, vyjadrili chuť ich obnoviť. 


Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli minulý utorok k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. 


Na základe uzavretej zmluvy budú zrušené sankcie USA, Európskej únie a OSN voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies