Klaus nechystá návrat do politiky, uviedol jeho spolupracovník Jakl

NETKY.SK • 20 August 2013, 07:21 • 2 min
Klaus nechystá návrat do politiky, uviedol jeho spolupracovník Jakl

PRAHA - Bývalý český prezident Václav Klaus sa nechystá na návrat do politiky, pretože na politickej scéne nie je podľa neho v súčasnosti na to žiadny vhodný subjekt. Uviedol to dnes podľa serveru Lidovky.cz Klausov dlhoročný spolupracovník Ladislav Jakl v reakcii na množiace sa medializované dohady o návrate exprezidenta do politiky.

slovakia

left justify in out

"Politická scéna si musí pomôcť sama, žiadny záchranca nepríde. Ak politická scéna vyprodukuje silu, ktorá bude za podporu stáť, môže ju Václav Klaus podporiť. Nie naopak," povedal Jakl podľa internetového vydania Lidových novín. Časť členov ODS už avizovala, že by si priala Klausov návrat do strany, ktorú zakladal, čo však bývalý prezident a predseda vlády Klaus odmietol. Podľa aktuálneho prieskumu agentúr Median a STEM/MARK pre Českú televíziu si Klausov návrat do politiky neželajú skoro tri štvrtiny ľudí.

"Na politickej scéne momentálne nie je subjekt, ktorý by mu za to stál. Je ale zaujímavé posledné roky sledovať, ako je ľahké opakovane vyvolať vlnu podobných otázok," konštatoval podľa lidovky.cz Jakl, niekdajší prezidentov tajomník a v súčasnosti člen správnej rady Klausovho inštitútu. Denník Právo a jeho stránky Novinky.cz priniesli v nedeľu informáciu údajne z Klausovho okolia, že exprezident zvažuje návrat do politiky. Rovnakú možnosť podľa Práva naznačili verejné výroky jeho bývalého poradcu Petra Hájka a expremiéra Mirka Topolánka.

Hájek podľa zdroja Práva v piatok na zhromaždení združenia Akce D.O.S.T. povedal, že v českej spoločnosti síce momentálne žiadna pravica nie je, nevylúčil však, že voľné miesto zaplní nejaký iný pravicový subjekt. Definitívne rozhodnutie o opätovnom zapojení do politiky mal Klaus podľa novín podmieňovať tým, že sa Poslanecká snemovňa 20. augusta skutočne rozpustí a na jeseň budú predčasné voľby.

Klaus po odchode z prezidentského úradu po desiatich rokoch založil vlani Inštitút Václava Klausaa uvádza, že je koncipovaný ako liberálno-konzervatívny think tank zameraný na výskumnú študijnú činnosť, organizáciu seminárov, konferencií a ďalších akcií pre odbornú i širokú verejnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies