Kissinger: USA sú nútené snažiť sa o zmenu režimu v autoritárskych krajinách

NETKY.SK • 10 Máj 2022, 11:17 • 2 min
Kissinger: USA sú nútené snažiť sa o zmenu režimu v autoritárskych krajinách

LONDÝN – Okolnosti môžu prinútiť vedenie USA, aby podniklo kroky zamerané na zmenu režimu v agresívnych autoritárskych krajinách, ale Washington by sa mal vyhnúť eskaláciám, ktoré by k nim mohli viesť. Uviedol to bývalý minister zahraničných vecí (1973-1977) a poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť (1969-1975) Henry Kissinger.

slovakia

left justify in out

„Musíme pochopiť, že existujú rozdiely v ideológii a interpretácii (faktov medzi autoritárskymi režimami a demokraciami). Toto chápanie by sme mali využiť na posilnenie dôležitosti vznikajúcich problémov a nerobiť z neho hlavný bod konfrontácie, pokiaľ nie sme pripravení urobiť zmenu režimu hlavným cieľom našej politiky. Myslím si, že vzhľadom na vývoj techniky a obrovskú ničivú silu zbraní, ktoré v súčasnosti existujú, (túžbu po zmene režimu nám môže vnútiť nevraživosť iných krajín), by sme sa mali vyhýbať situáciám, kedy si ich vytvárame vlastným správaním,“ povedal bývalý šéf americkej diplomacie.

 

img

Ruská medzikontinentálna balistická raketa RS-24 Yars

 

Vyjadril obavy, že „obe strany (autoritárske aj demokratické krajiny) množia nové typy čoraz ničivejších a technicky sofistikovanejších zbraní, ktorých použitie môže viesť ku katastrofe doteraz nepredstaviteľného rozsahu“. Kissinger poznamenal, že medzinárodné spoločenstvo sa vyhýba diskusii o tom, aké opatrenia by boli potrebné v prípade použitia takýchto zbraní. Sám Kissinger je presvedčený, že Západ nemôže len tak akceptovať použitie jadrových zbraní, ak k nemu dôjde.

 

Spojenectvo Moskvy a Pekingu 

 

Kissinger tiež povedal, že spojenectvo medzi Ruskom a Čínou nie je v záujme Západu, vyjadril však pochybnosti, či by takéto partnerstvo mohlo byť trvalé. Uviedol tiež potrebu odlišného politického prístupu k Moskve a Pekingu, aby sa nezrýchlilo ich zblíženie.

 

„Svetová politická situácia sa po skončení vojny na Ukrajine výrazne zmení. Prítomnosť rovnakých záujmov vo všetkých možných otázkach nie je pre Čínu a Rusko prirodzený stav. Nemyslím si, že môžeme vytvoriť potenciálne rozdiely, ale verím, že okolnosti áno,“ myslí si Kissinger.

 

img

Vladimir Putin a Si Ťin-pching

 

„Po vojne na Ukrajine bude musieť Rusko aspoň prehodnotiť svoj vzťah k Európe a celkový prístup k NATO. Zaujať nepriateľský postoj k obom oponentom a prispieť k ich zblíženiu považujem za nerozumné“.

 

Kissinger tiež uviedol, že podľa jeho názoru Čína teraz premýšľa o tom, ako sa vyhnúť situácii, v ktorej sa Rusko nachádza pod silným sankčným tlakom, vyhnúť sa koherentnej reakcii „významnej časti sveta“ v prípade krízy vo vzťahoch medzi Pekingom a západnými hlavnými mestami.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies