Kiskove vyznamenia rozzúrili našich politikov, on si však za nimi stojí

NETKY.SK • 3 Január 2018, 12:36 • 2 min
Kiskove vyznamenia rozzúrili našich politikov, on si však za nimi stojí

BRATISLAVA – Vládne strany Smer -SD a SNS nešetrili kritikou na adresu slovenského prezidenta Andreja Kisku a jeho výber osobností, ktoré odmenil štátnym vyznamenaním pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky v bratislavskej Redute 1.1.2018.

slovakia

left justify in out

Tohtoročné udeľovanie ocenení nekritizujú len vládne strany, podobný názor zdieľajú aj mnohí opoziční poslanci, ktorí sa domnievajú, že tohtoročné oceňovanie je ešte väčším prepadákom ako to minuloročné. Prezidentov výber ohúril Roberta Fica a Andreja Danka natoľko, že sa dokonca vyhli potlesku, keď Kiska ocenil Jána Langoša, zosnulého zakladateľa Ústavy pamäti národa.

 

Doslova tŕňom v oku našich poslancov je Fedor Gál, sociológ a spoluzakladateľ VPN, ktorý bol zásadne proti rozdeleniu Československa či bývalý šéfredaktor denníka SME Martin M. Šimečka.

 

„Udeliť štátne vyznamenanie Fedorovi Gálovi na 25.výročie vzniku Slovenskej republiky, to je ako keby mne udelili vyznamenanie na počesť 17.novembra 1989 - ten Kiska si fakt robí zo Slovenska dobrý deň. Veď Gál vznik SR od začiatku zurvalo odmietal a dodnes Slovensko neznáša. To je výsmech a sedlačina najhrubšieho zrna," uviedol na svojom facebookovom účte Luboš Blaha zo Smeru, ktorý svoju účasť zrušil na poslednú chvíľu a odmietol sa dostaviť. Nepáčila sa mu ani nominácia Šimečka, ktorý podľa jeho názoru taktiež nemal získať vyznamenanie. "Nedať vyznamenanie nikomu, kto stál pri zrode SR a oceniť tých, čo Slovensko nenávidia, to je symbolika na úrovni Kotlebových šekov na 1488 eur. Je to vyznanie zlomyseľného človeka, ktorý sa nezmieril s tým, že Slovensko má štát a denne mu ubližuje. Aj takto trápne a prízemne," pokračoval Blaha.

 

Podobný postoj zaujal aj Martin Glváč (Smer-SD), ktorý sa taktiež odmietol zúčastniť oceňovania v Redute, aby tým vyjadril svoj nesúhlas s niektorými ocenenými.

 

Ján Podmanický taktiež poriadne skritizoval Kiskov výber a svoju účasť vypustil. „Ani ja som nemal síl ísť na dnešnú akciu Andreja Kisku (áno, akciu, lebo pán prezident udalosť štátneho významu bohužiaľ degradoval na svoju osobnú akciu). Neoceniť nikoho, kto sa zaslúžil o vznik SR a oceňovať tých, čo boli proti samostatnému Slovensku, je veľmi smutným obrazom o našom prezidentovi. Mne neprekáža až tak, že vyznamenania dostávajú bojovníci proti samostatnému Slovensku (lebo aspoň takto si možno vytvoria k Slovensku pozitívny vzťah), ale nespomenúť si na nikoho z tých stoviek ľudí, čo obetovali životy za našu samostatnosť, je naozaj poľutovaniahodné,“ napísal na sociálnej sieti Podmanický zo Smeru-SD.

 

Úplné dno, takto označil oceňovanie v Redute Anton Hrnko z SNS. „Nedíval som sa na to. Jednoducho je zvrátenosť najväčšieho zrna dať pri príležitosti 25. výročia vzniku suverénnej a samostatnej Slovenskej republiky diskutovať ľudí, ktorí celý svoj intelektuálny potenciál (po tejto debate už ani neviem, či nejaký majú) dali do aktivít, ktoré smerovali k tomu, aby žiadna suverénna Slovenska republika nevznikla. Len tých pár perál, čo mi poslali moji rozčúlení priatelia, ma utvrdzuje v tom, čo v blahej pamäti povedal po reštaurácii Bourbonovcov starý lišiak Tayelrand: Nič nepochopili, z ničoho sa nepoučili," nešetril slovami Hrnko, ktorý sa dokonca pozastavil aj nad tým, ako takéto niečo vôbec mohla RTVS odvysielať. 

 

O tom, koho by radšej videli poslanci preberať si ocenenie, však kritici pomlčali. Prezident Andrej Kiska po štvrtýkrát udeľoval pri príležitosti výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania. Tak ako už býva zvykom, medzi ocenenými sa tak objavili aj významní umelci či vedci, ktorí pomáhajú šíriť dobré meno krajiny. Prezident taktiež neopomenul aj osobnosti, ktoré sa angažujú či angažovali sa aj v iných sférach verejného života, ako napríklad v politike.

 

Prezident Kiska na facebooku obhajuje, že vyznamenal úžasné vzory pre našu spoločnosť. "Výnimočné osobné a ľudské kvality týchto žien a mužov sú vzácnou príležitosťou ukázať, čo naozaj trvalo obohacuje našu spoločnosť. Čo posilňuje našu súdržnosť, čo povzbudzuje zdravý a udržateľný rozvoj našej krajiny. Čo zvyšuje jej odolnosť a kultúrnosť. Vďaka čomu je náš život v Slovenskej republike lepší, krajší a hodnotnejší. Sme generácia, ktorá ešte stále môže pozvať a oceniť ľudí, ktorí v druhej svetovej vojne bojovali proti fašizmu aj tých, ktorí sa vzopreli totalitnému komunistickému režimu. Ľudí, ktorí bojovali za našu budúcnosť a slobodu za cenu toho, že svoju budúcnosť ohrozili a svoju slobodu stratili," napísal na facebooku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies