Kiska vo Fínsku otvoril slovenský inovačný styčný úrad, vzniknúť majú ešte dva

NETKY.SK • 22 Október 2015, 13:47 • 2 min
Kiska vo Fínsku otvoril slovenský inovačný styčný úrad, vzniknúť majú ešte dva

HELSINKI - Slovenská vedecko-výskumná obec, firmy i začínajúci podnikatelia majú od dnešného dňa uľahčenú spoluprácu so svojimi kolegami z Fínska. V meste Espoo neďaleko Helsínk, nazývaného aj Silicon Valley severu, dnes totiž prezident SR Andrej Kiska otvoril Slovenský inovačný styčný úrad, ktorý má napomôcť spolupráci obidvoch krajín.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že toto je cesta, ako môže malá krajina s piatimi miliónmi ľudí pomôcť podnikateľom a začínajúcim mladým ľuďom, ako sa dostať do sveta," konštatoval slovenský prezident, ktorý dnes končí oficiálnu návštevu Fínska. Ide o vôbec prvý takýto styčný úrad cudzieho štátu na území Fínska a zároveň je to aj prvý takýto úrad Slovenska v inej krajine. Podľa Kisku by však mali pribudnúť ďalšie. "Plánujú sa ďalšie dva, jeden v Spojených štátoch amerických a jeden v Anglicku," avizoval.

 

Vytvorenie tohto úradu iniciovalo slovenské veľvyslanectvo vo Fínsku, ktoré reagovalo na dopyt zo strany vedecko-výskumného a univerzitného ekosystému, a tiež zo strany start-upov. Cieľom je podľa slovenského veľvyslanca vo Fínsku Tibora Králika rozšíriť úrad. Slovensko by do neho chcelo prizvať napríklad krajiny V4. V 1. polroku bude úrad financovaný z projektu ekonomickej diplomacie ministerstva zahraničných vecí vo výške takmer 5000 eur. "V ďalšej fáze by to už malo byť financované z peňazí EÚ aj zo súkromného sektora," opísal Králik.

 

Prezident Kiska dnes okrem iného navštívil aj Aaltovu univerzitu. "Videl som vysokú školu, ktorá sa nielen snaží inšpirovať mladých ľudí, aby získali vzdelanie, ale aby uvažovali aj o tom, ako vzdelanie pretaviť do reálnych projektov, do reálnych firiem," vysvetlil. Dnes podvečer sa prezident po štvordňovej oficiálnej návšteve Estónska a Fínska vráti späť do vlasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies