Ukrajina zatkla sabotérov pracujúcich pre Rusko. Mali premyslený plán

NETKY.SK • 25 Január 2022, 16:13 • 2 min
Ukrajina zatkla sabotérov pracujúcich pre Rusko. Mali premyslený plán

KYJEV - Ukrajinská kontrarozviedka v utorok oznámila, že zneškodnila skupinu sabotérov údajne ovládaných Moskvou, ktorí pripravovali sériu útokov v pohraničných oblastiach Ukrajiny s cieľom destabilizovať situáciu.

slovakia

left justify in out

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) spresnila, že v rámci operácie zatkla dvoch obyvateľov Ukrajiny, z ktorých jeden má ruské občianstvo. Zhabali aj výbušné zariadenie, ručné zbrane a muníciu.

 

img

 

Muži údajne plánovali sériu ozbrojených útokov na mestskú infraštruktúru. Podľa SBU skupinu koordinovali ruské tajné služby. Dvojica pôsobila v Charkove, v meste s miliónom obyvateľov, ktoré sa nachádza neďaleko ruských hraníc na východe Ukrajiny a v meste Žytomyr na strednej Ukrajine.

 

Agentúra Ukrinform napísala, že dvojica si vyberala kandidátov do zločineckého gangu v rámci fingovaného náboru zamestnancov do bezpečnostnej firmy. Využívali aj svoje kontakty s predstaviteľmi podsvetia.

 

Zdroj z orgánov činných v trestnom konaní pre agentúru AFP uviedol, že obaja muži boli bývalými príslušníkmi kománd s bojovými skúsenosťami. Verbovali údajne najmä Rusov, ktorí už spáchali násilné trestné činy.

 

Prečítajte si tiež: Šéf ruskej delegácie vo Viedni varoval Kyjev pred provokáciami na Donbase

 

Kyjev a Západ v posledných týždňoch obviňujú Rusko z hromadenia vojakov na ukrajinskej hranici, pričom to vnímajú ako prípravy na možnú inváziu i pokus o destabilizáciu situácie na Ukrajine.

 

Ruská armáda v utorok oznámila, že začala vojenské cvičenia s účasťou približne 6 000 vojakov a najmenej 60 bojových lietadiel v juhozápadnej časti Ruska a na polostrove Krym. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Ruský Južný vojenský okruh označil tieto cvičenia s ostrou streľbou za previerku bojovej pripravenosti. „Jednotky budú nacvičovať širokú škálu úloh vrátane všeobecnej podpory pre taktické cvičenia,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Pri manévroch majú použiť rôzne typy lietadiel, rakiet a lodí Čiernomorskej a Kaspickej flotily.

 

Cvičenia sa konajú v oblasti Krymského polostrova, v Rostovskej oblasti a v Krasnodarskom kraji na juhozápade Ruska.

 

Možno vás zaujme: Vážne obvinenia! Británia odhalila ruské taktiky na Ukrajine. Moskva sa bráni




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies