Rusi nebudú na olympiáde okrem hymny počuť ani vojnovú pieseň Kaťušu

NETKY.SK • 13 Marec 2021, 14:23 • 2 min
Rusi nebudú na olympiáde okrem hymny počuť ani vojnovú pieseň Kaťušu

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne neschválil prianie ruskej strany, aby úspechy športovcov z tejto krajiny na OH v Tokiu a ZOH v Pekingu sprevádzala sovietska vojnová pieseň Kaťuša z obdobia 2. svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Na základe rozhodnutia CAS namiesto ruskej hymny nemôže byť použitá žiadna pieseň v spojitosti s Ruskom. Smerom k olympiádam Rusi zatiaľ neponúkli inú alternatívu. Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) odobrila na svoje svetové šampionáty úryvok z hudobnej tvorby svetoznámeho skladateľa 19. storočia Piotra Iľjiča Čajkovského.

 

Súvisiaci článok: Ako bude vyzerať ruská výprava na najbližších dvoch olympiádach? Pod vlajkou "zbornej" to nepôjde

 

Nebude použitá ani vlajka

Ruskí športovci počas najbližších dvoch rokov nebudú pod piatimi kruhmi štartovať pod názvom svojej krajiny, ale pod hlavičkou národného olympijského výboru. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) aj Svetová antidopingová agentúra (WADA) už skôr schválili, že športovci z Ruska budú štartovať pod skratkou ROC, teda Russian Olympic Committee (v preklade Ruský olympijský výbor). Namiesto ruskej vlajky bude použité bude logo Ruského olympijského výboru. Definitívna náhrada za ruskú hymnu ešte nie je známa, no isté je, že to nebude Kaťuša. V hre je teda olympijská hymna.
 

img

 

Netýka sa to len olympiády

Štartovať pod názvom krajiny, pod vlajkou a národnou hymnou nemôžu ruskí športovci kvôli trestu dlhoročnému a systematickému štátom krytému aj organizovanému dopingu. Na základe trestu na oblečení ani na inom vybavení nesmie byť odkaz na názvom krajiny. Na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu štartovali Rusi po označením Olympijskí športovci z Ruska. Na vrcholných podujatiach v rôznych športových odvetviach štartujú Rusi s rôznymi označeniami. V zimných športoch sú to názvy a skratky národných zväzov v daných športoch, Svetová atletika (WA) však štart Rusom na umožní len pod hlavičkou "Oprávnený neutrálny športovec" (ANA).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies