V Bielorusku bol spustený prvý energetický blok v jadrovej elektrárni

NETKY.SK • 7 November 2020, 14:53 • 2 min
V Bielorusku bol spustený prvý energetický blok v jadrovej elektrárni

MINSK - Špecialisti bieloruskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v meste Ostrovets v regióne Grodno, na slávnostnom ceremoniáli po prvýkrát spustili prvý energetický blok s výkonom 400 MW. Informovalo o tom v sobotu tamojšie ministerstvo energetiky.

slovakia

left justify in out

„Prvý energetický blok bieloruskej jadrovej elektrárne dosiahol výkon 400 MW, elektrina sa dodáva do všetkých regiónov krajiny,“  uviedlo tlačové oddelenie. 

 

„Reaktor prvého energetického bloku pracuje na 40% kapacity,“ doplnilo vo vyhlásení. Ministerstvo energetiky informovalo, že ceremoniál sa konal za účasti bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

 

Ministerstvo energetiky uviedlo, že v súlade s testovacími programami sa kapacita energetickej jednotky postupne zvýši na projektovanú kapacitu 1190 MW, pričom pripomína, že uvedenie prvého energetického bloku do prevádzky je plánované v prvom štvrťroku 2021.

 

„Ostrovetská jadrová elektráreň je krok do budúcnosti, smerom k zabezpečeniu energetickej bezpečnosti štátu," cituje agentúra BelTA vystúpenie bieloruského prezidenta na stretnutí so zamestnancami stanice a jej staviteľmi.

 

„Tu na prvej pohonnej jednotke vyrobíme asi 20% celkového dopytu po elektrine v krajine. Rovnaké množstvo nám dá aj práca druhého bloku. Ďalej bude viac. Spustenie stanice bude impulzom na prilákanie najvyspelejších technológií do krajiny. A nielen do energetiky, ale aj pri rozvoji elektrickej dopravy, vytváraní nových priemyselných odvetví náročných na elektrickú energiu, inovatívnych smeroch vedy a vzdelávania,“ povedal Lukašenko.

 

Podľa bieloruského prezidenta sa uvedením tejto jadrovej elektrárne do prevádzky Bielorusko pripája k svetovému klubu štátov, ktoré využívajú atómovú energiu na mierové účely.

 

Výstavba jadrovej elektrárne

Jadrová elektráreň sa buduje v regióne Grodno podľa štandardného ruského projektu novej generácie „tri plus“ AES-2006. Bieloruská jadrová elektráreň bude pozostávať z dvoch energetických blokov s kapacitou každý 1200 MW.

 

Hlavným dodávateľom je Atomstroyexport (je súčasťou spoločnosti Rosatom). V auguste do aktívnej zóny reaktora prvého bloku boli naložené palivové kazety s palivom, čo znamená začiatok fyzického spustenia bieloruskej jadrovej elektrárne.

 

Spustenie prvého energetického bloku bieloruskej jadrovej elektrárne do prevádzky je naplánované na začiatok roku 2021, druhého bloku do roku 2022. Prvý energetický blok bol zaradení do zjednoteného energetického systému krajiny 3. novembra. 

 

Ministerstvo energetiky poznamenalo, že bieloruská jadrová elektráreň zabezpečí okolo 40% vnútornej potreby elektriny a bude ročne vyrábať asi 18 miliárd kWh.

 

Spustenie jadrovej elektrárne umožní nahradiť zhruba 4,5 miliardy kubických metrov zemného plynu ročne. Devízová záťaž sa zníži o viac ako 500 miliónov dolárov.

 

 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies