VIDEO Kiska kritizuje zdravotníctvo, chýbajú mu opatrenia

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 15:40 • 2 min
VIDEO Kiska kritizuje zdravotníctvo, chýbajú mu opatrenia

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska dnes po tom, čo sa pred nedávnom vyjadril, že nie je spokojný s vývojom v zdravotníctve, hovoril so šéfom rezortu Viliamom Čislákom (nominant Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ako však poukázal po stretnutí, nedozvedel sa žiadne informácie o opatreniach, ktoré by minister už prijal, aby sa zastavilo neefektívne a netransparentné nakladanie s peniazmi v zdravotníctve. „A termín, kedy také opatrenia prijme, som nepočul,“ upozornila hlava štátu.

 

Poznamenal, že ako prezident nemá právomoc a nemám ani v úmysle hovoriť ministrovi, čo má robiť. “Ale ako prezident považujem za svoje právo a povinnosť pýtať sa, čo teda vôbec mienime robiť, aby sa naše zdravotníctvo mohlo starať o to, čo je jeho jediná a hlavná úloha - liečiť ľudí,“ povedal Kiska. Kritizoval tiež, že ministrova predchodkyňa Zuzana Zvolenská odišla pre kauzu piešťanského CT, ktorú teraz Čislák označuje za pseudokauzu. Z personálnych zmien tak podľa neho robí gesto až politické divadlo.

 

 

 

 

 

Prezident dnes poukázal na viacero problémov v zdravotníctve od zlej atmosféry medzi lekármi a pacientmi, chýbajúci DRG systém až po nejasné podmienky zazmluvňovania poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Čo mienime robiť s tým, koľko lekárov sa sťažuje na neprehľadné pomery a hovorí o zdravotníckej mafii? Že sieť odborných lekárov a špecialistov je ako labyrint, v ktorom kritériá a pravidlá zazmluvňovania a preplácania výkonov štátom riadenej VšZP sú nejasné, zahalené mrakom informácií o osobných väzbách a kontaktoch, o tom, u koho sa čo dá vybaviť, a kde kto sedí za koho záujem,“ pýta sa hlava štátu.

 

Minister podľa Kisku môže situáciu zmeniť. „Štát, vláda a ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom štátnej poisťovne nastavujú a určujú pomery zhruba v 70 percentách nášho zdravotníctva. A má regulačné nástroje v celom zdravotníctve, vrátane súkromných zdravotných poisťovní. Preto má absolútne možnosti zaviesť poriadok, jasné pravidlá a spravodlivosť - a nesie za to politickú aj manažérsku zodpovednosť.“

 

Dnešné prezidentove slová označil Čislák za vopred pripravené mediálne vystúpenie, ktoré nezodpovedalo obsahu stretnutia. "Ako minister si uvedomujem, že 25 rokov staré dedičstvo problémov v zdravotníctve je témou, ktorú verejnosť vníma veľmi citlivo. Ja osobne, ako aj vláda SR, sa k tejto téme staviame čelom... Bez ohľadu na vystúpenie prezidenta, ktorý v oblasti zdravotníctva nemá žiadnu zodpovednosť ani kompetencie, si vláda bude aj v tomto sektore plniť svoje programové vyhlásenie," skonštatoval.
      

Poukázal na to, že v tomto volebnom období ministerstvo úpravou platových pomerov stabilizovalo stav lekárov a sestier v štátnom sektore, začalo sa zaoberať nedostatkom všeobecných lekárov, z eurofondov zrekonštruovalo viacero nemocníc, pripravuje výstavbu novej koncovej nemocnice v Bratislave či zrušilo nezmyselné poplatky u lekárov.
      

Za rovnako nešťastné považujem aj to, že hlava štátu opomenula jednu z kľúčových tém rozhovoru, ktorým bol ozdravný plán nemocníc. "V rámci neho viaceré štátne nemocnice vďaka ich prísne riadenému manažmentu po dlhých rokoch prestali vytvárať dlh," doplnil Čislák.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies