Kiska: Prijatie Martinskej deklarácie bolo sebavedomím krokom

NETKY.SK • 30 Október 2014, 13:44 • 2 min
Kiska: Prijatie Martinskej deklarácie bolo sebavedomím krokom

BRATISLAVA - Prijatie Martinskej deklarácie si pripomíname ako sebavedomý krok v našich moderných dejinách. Vyhlásil to pri príležitosti 96. výročia prijatia tohto dokumentu prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Bez tohto dokumentu by podľa Kisku vyhlásenie spoločného štátu Čechov a Slovákov v októbri 1918 nebolo úplné a účinné. "Martinské udalosti sa odohrávali nezávisle od pražských a deklarácia sa stala dôležitým dokumentom našich dejín aj vzniku novej republiky," uviedol prezident v stanovisku k výročiu Martinskej deklarácie, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca prezidenta Roman Krpelán. "Náš národ prostredníctvom reprezentantov združených v novovzniknutej Slovenskej národnej rade formuloval rozhodnutie opustiť príslušnosť k Uhorsku, uplatniť si svoje právo na sebaurčenie a aktívne vytvárať a žiť svoje vlastné dejiny," dodala hlava štátu.

 

Vydaním Martinskej deklarácie sa 30. októbra 1918 politickí zástupcovia Slovákov prihlásili k vzniku Československej republiky, ktorú o dva dni skôr, 28. októbra, vyhlásili v Prahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies