Kiska pozastavil vymenovanie Gabonaiovej Hrenčukovej za sudkyňu

NETKY.SK • 26 August 2014, 09:26 • 2 min
Kiska pozastavil vymenovanie Gabonaiovej Hrenčukovej za sudkyňu

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska prerušil konanie o vymenovaní Judity Gabonaiovej Hrenčukovej za sudkyňu. Listom zaslaným v pondelok (25.8.) to oznámil podpredsedovi Súdnej rady SR Jánovi Vankovi.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom sú vážne pochybnosti o objektívnom a nediskriminačnom prístupe výberovej komisie ku všetkým kandidátom vo výberovom konaní, v ktorom táto kandidátka uspela," informoval dnes hovorca hlavy štátu Peter Petrus.

 

Prezident v liste podľa jeho slov uviedol viaceré fakty, ktoré ho viedli k pozastaveniu konania o vymenovaní kandidátky na sudkyňu. Kandidátka neuspela v inom výberovom konaní, pracuje na okresnom súde, kde kandiduje, jej matka tam pôsobí dlhé roky ako sudkyňa, výberovú komisiu vymenoval predseda tohto súdu.

 

"Pochybnosti vzbudzuje aj fakt, že kandidátka uspela až po ústnej časti výberového konania, v ktorom výrazne, ale bez možností akejkoľvek kontroly uspela nad ostatnými uchádzačmi," doplnil Petrus. Ako ďalej skonštatoval, Súdna rada týmto pochybnostiam nevenovala na svojom zasadnutí 16. júna 2014 žiadnu pozornosť. Prezident Kiska sa pritom domnieva, že Súdna rada by ich mala potvrdiť alebo vyvrátiť.

 

V liste podpredsedovi Súdnej rady Kiska vyjadril nádej, že „spolupráca medzi hlavou štátu a súdnou radou prinesie citeľné zlepšenie situácie v slovenskej justícii a predovšetkým môže napomôcť zvyšovaniu dôveryhodnosti sudcov a súdov v našej krajine". Na dosiahnutie takého cieľa je podľa hlavy štátu však "viac ako potrebné venovať patričnú pozornosť výberu nových sudkýň a sudcov a vylúčiť každé podozrenie, že do talárov sa nedostávajú najlepší, ale aj tí, ktorí si to dokážu zariadiť“.

 

Prezident v liste Vankovi vyslovil aj presvedčenie, že „procesu výberu a menovania nových sudcov by okrem iného výrazne pomohlo, ak by Súdna rada v budúcnosti uplatňovala jednotný, normatívne upravený, zrozumiteľný a transparentný postup posudzovania kandidátov na sudcov z jednotlivých výberových konaní“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies