Kiska navštívil radnicu, z Bratislavy chce mesto s víziou

NETKY.SK • 23 November 2015, 12:54 • 2 min
Kiska navštívil radnicu, z Bratislavy chce mesto s víziou

BRATISLAVA - Z Bratislavy by malo vyrásť mesto, ktoré má víziu, ktoré dobre spolupracuje so slovenskou vládou a z ktorého neutekajú mladí šikovní ľudia za prácou do zahraničia. Aj to chce od našej metropoly prezident SR Andrej Kiska. Ten dnes prvýkrát navštívil bratislavskú radnicu a s primátorom Ivom Nesrovnalom má naplánovaný celodenný program.

slovakia

left justify in out

"Diskutovali sme o problémoch, ktoré mesto trápia. Prvým a určite najväčším je financovanie. Bratislava má trochu viac ako 50 percent rozpočtu Brna, ktoré je však v porovnaní s naším hlavným mestom menšie," uviedol dnes prezident na brífingu v Primaciálnom paláci. Podotkol, že žiadne mesto sa ale bez peňazí nemôže rozvíjať. "Diskutovali sme aj o doprave či roztrieštenosti mesta. Ak Bratislava potrebuje mať dobrú víziu, nie je to jednoduché, pokiaľ existuje 17 mestských častí a viac ako 380.000 ľudí rozhoduje o tom, ako sa mesto rozvíja," zdôraznil Kiska.

 

Práve mesto s víziou, na ktoré budú všetci pyšní, chce totiž prezident z Bratislavy. "Mesto, ktoré bude vedieť, ktorým smerom má ísť a bude to na prospech celej našej krajiny a ľudí, ktorí tu žijú i dochádzajú," podotkol. Kiska si tiež želá, aby Bratislava dobre spolupracovala s vládou, lebo žiadne hlavné mesto podľa neho bez dobrej spolupráce s vládou nemôže dobre existovať. "A tiež si želám, aby Bratislava bola pre našich mladých špičkových ľudí dobrým mestom pre žitie, aby nám tu ostali a neutekali do iných miest," dodal prezident. Problémy Bratislavy sú ale podľa neho v prvom rade v kompetencii mesta a je jeho úlohou ich riešiť.

 

Primátor Ivo Nesrovnal pripomenul, že mesto má záujem na dobrých vzťahoch i s vládou a Národnou radou SR a takéto dobré vzťahy podľa neho aj existujú. "Máme ambíciu byť hlavným mestom moderným, kultúrnym, čistým a k tomu budeme potrebovať aj podporu zo strany najvyšších ústavných činiteľov. Ja ju cítim. Cítim záujem riešiť problémy Bratislavy," podotkol Nesrovnal.

 

Nasledujúci rok má byť podľa neho rok systémových i dopravných riešení, nastavenia financovania aj kompetencií. "Tak, aby sme mohli plniť funkcie hlavného mesta členského štátu Európskej únie 21. storočia. V tomto je podpora najvyšších ústavných činiteľov dôležitá," dodal primátor. Budúci rok bude Slovenská republika predsedať v Rade Európskej únie. Niektorí poslanci už poukazovali na to, že na dôstojné zvládnutie tejto úlohy bude Bratislava potrebovať milióny, tie chceli od štátu. Zatiaľ takúto pomoc mesto nedostalo. "My si uvedomujeme zodpovednosť, ktorá na Bratislave je, lebo je vec cti a vážnosti celého Slovenska. V tejto súvislosti máme veľmi dobré pracovné vzťahy so štátnymi úradmi. Verím tomu, že vláda sa postaví k tejto veci ústretovo, tie signály sú," uistil primátor.

 

Podľa prezidenta práve slovenské predsedníctvo vyjadruje ešte viac potrebu Bratislavy mať v tejto úlohe podporu všetkých ústavných činiteľov. "Aby sme mohli byť na naše hlavné mesto, keď tu všetci prídu, pyšní," dodal Kiska. V rámci oficiálnej návštevy radnice má prezident s primátorom ešte v programe prehliadku mesta, návštevu niekoľkých bratislavských škôl, prevádzku výrobného závodu Volkswagen aj bratislavských vianočných trhov. Posledná oficiálna návšteva prezidenta SR na pôde bratislavskej radnice bola v roku 2005.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies