Kiska: Estónsko je pre Slovensko inšpiráciou

NETKY.SK • 19 Október 2015, 18:23 • 2 min
Kiska: Estónsko je pre Slovensko inšpiráciou

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska sa v Talline počas svojej oficiálnej návštevy Estónska stretol s prezidentom Toomasom Hendrikom Ilvesom a absolvoval prezentáciu estónskeho e-governmentu.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza na stránke prezidenta, hlavnou témou rokovania prezidentov boli aktuálne zahraničnopolitické otázky, osobitne utečenecká kríza a situácia na Ukrajine. Obaja prezidenti sa zhodli, že pre európsku perspektívu Ukrajiny a presadzovanie reforiem je kľúčové, aby prímerie vydržalo aj naďalej, a je potrebné ukázať Ukrajine podporu.


Na margo utečeneckej krízy vyjadril Andrej Kiska presvedčenie, že politici by mali ľuďom vysvetľovať situáciu bez kalkulovania o tom, koľko hlasov im to prinesie. Spolu s estónskym prezidentom vyjadrili solidárny postoj k utečencom.


Estónsko patrí medzi popredné krajiny v inováciách a kybernetickej bezpečnosti. Prezident Kiska preto popoludní navštívil aj e-Estonia Showroom, kde mu bližšie predstavili úspechy estónskeho e-governmentu. „Estónsko je pre Slovensko inšpiráciou. E-government, počet úspešných start-upov a rozsah a kvalita vývoja a výskumu, to všetko je tu skutočne výnimočné,“ povedal Kiska.


Počas druhého dňa oficiálnej návštevy má prezident na programe diskusiu na inovačnom seminári o spolupráci slovenských a estónskych inovatívnych projektov, čiže start-upov, a tiež návštevu Centra výnimočnosti NATO pre kybernetickú bezpečnosť. Potom pokračuje návštevou Fínska, ktorú ukončí vo štvrtok 22. októbra.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies