Kiska: Bez solidarity nebude možné naplniť ciele projektu Energetickej únie

NETKY.SK • 23 November 2015, 10:24 • 2 min
Kiska: Bez solidarity nebude možné naplniť ciele projektu Energetickej únie

BRATISLAVA - Bez solidarity nebude možné naplniť ciele ambiciózneho projektu Energetickej únie. Uviedol to dnes v Bratislave prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska na 9. ročníku Stredoeurópskej konferencie o energetike - Central European Energy Conference 2015 (CEEC).

slovakia

left justify in out

"Pripomeňme si, že plynová kríza v roku 2009 spôsobená prerušením dodávok zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu bola priamym ohrozením ekonomickej bezpečnosti Slovenska. Takmer 800 slovenských podnikov muselo na dva týždne zastaviť výrobné aktivity, čo spôsobilo straty vo výške viac ako 1 miliarda eur. Ak by kríza trvala dlhšie, jej ekonomické dopady by mohli byť doslova dramatické," podčiarkol prezident.

 

"V krízovom čase sme vtedy veľmi ocenili solidaritu a podporu zo strany inštitúcií EÚ," poznamenal Kiska. Pripomenul, že vďaka podpore od EÚ, vďaka opatreniam vlády SR, rovnako aj vďaka opatreniam zo strany spoločností zabezpečujúcich dodávky i tranzit plynu je Slovensko dnes bezpečnejšou krajinou.

 

Hovoriť o solidarite v súvislosti s energetickou bezpečnosťou je podľa Kisku na mieste aj po vypuknutí vojny na Ukrajine. "Práve opätovná hrozba prerušenia dodávok zemného plynu po skúsenostiach spred šiestich rokov bola bezprostredným motívom a základom pre projekt európskej Energetickej únie. A dôležitým prvkom tejto snahy bola aj pomoc Ukrajine. Spustením reverzného toku plynu Slovensko výrazne prispelo k zvýšeniu jej energetickej bezpečnosti. Pomohli sme tak veľkou mierou k naplneniu dohodnutých cieľov politiky EÚ vo vzťahu k projektu Energetickej únie," doplnil.

 

"Práve preto nemôžeme v tejto súvislosti ignorovať skutočnosť, že ruská spoločnosť Gazprom v spolupráci so skupinou európskych firiem pripravuje realizáciu projektu Nord Stream 2, ktorý môže znamenať úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska do Európy cez Ukrajinu a Slovensko. Viacerí naši partneri v EÚ argumentujú, že je to iba obchodný projekt súkromných spoločností a politika by sa doň nemala miešať. Musím ale zdôrazniť, že tento postoj je v zásadnom rozpore so záujmom znižovať závislosť od ruského plynu, je v protiklade s našimi skúsenosťami, aké dramatické dôsledky môže mať zneužívanie dodávok plynu ako nástroja na dosahovanie politických cieľov," dodal prezident SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies