Kim-Čong-un: Jadrové zbrane sú zárukou mieru

NETKY.SK • 2 Apríl 2013, 09:54 • 2 min
Kim-Čong-un: Jadrové zbrane sú zárukou mieru

PCHJONGJANG - Severokórejské jadrové zbrane pôsobia ako odstrašujúci prostriedok proti potenciálnym agresorom a ako základ pre prosperitu krajiny. Povedal to severokórejský vodca Kim Čong-un v prejave prednesenom v nedeľu na zasadaní ústredného výboru Kórejskej strany práce, ktorého plné znenie zverejnila až dnes štátna tlačová agentúra KCNA.

slovakia

left justify in out

"Naša jadrová sila spoľahlivo odrádza od vojny a zaručuje ochranu našej suverenity," vyhlásil Kim Čong-un, citovaný agentúrou Reuters. Vo svojom vystúpení vyzdvihol hospodársky rozvoj KĽDR a obvinil Spojené štáty, že sa snažia vtiahnuť Severnú Kóreu do pretekov v zbrojení, aby tak vytvorili prekážku zlepšenia hospodárstva. Podľa agentúry Reuters sa Kim Čong-un vo svojej nepriateľskej rétorike prvýkrát zameral na to, ako môže jadrový potenciál podporovať hospodársky rozvoj. "Mier a prosperita môžu existovať na základe odstrašujúcej jadrovej sily a tak môže byť život ľudí šťastný," povedal Kim Čo-un.

Severná Kórea dnes prisľúbila obnovenie činnosti všetkých zariadení vo svojom hlavnom jadrovom komplexe Jongbjon, ktoré boli zatvorené v roku 2007 na základe medzinárodnej dohody.

Vyhlásenie Pchjongjangu prišlo po týždňoch vojnovej rétoriky, ktorej súčasťou boli aj hrozby jadrových útokov voči Spojeným štátom, uviedla tlačová agentúra AP. KĽDR tiež deklarovala, že výroba jadrových zbraní a posilnenie ekonomiky sú pre krajinu hlavnými prioritami.

Hovorca ministerstva pre jadrovú energetiku informoval, že v Jongbjone reštartujú päťmegawattový reaktor, ktorým sa generuje plutónium pre použité palivové tyče. Ide o hlavné zariadenie v severokórejskom jadrovom komplexe.

Severná Kórea v ostatnom čase reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.

KĽDR minulý týždeň namierila svoje strategické rakety na americké základne na území Spojených štátov, na ostrove Guam a na Havaji a vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" voči Južnej Kórei. Dôvodom má byť to, že USA vyslali nad Južnú Kóreu bombardéry B-2 a stíhačky F-22 Raptor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies