Kim Čong-nam predstavoval iba malú šancu na zmenu režimu v KĽDR

NETKY.SK • 17 Február 2017, 11:54 • 2 min
Kim Čong-nam predstavoval iba malú šancu na zmenu režimu v KĽDR

TOKIO - Japonský autor knihy o Severnej Kórei Jodži Gomi tvrdí, že nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-nam, ktorý zomrel v pondelok 13. februára pri očividnom atentáte na letisku v Malajzii, bol proti dedičnému vládnutiu svojej rodiny a želal si ekonomickú reformu vo vlasti.

slovakia

left justify in out

V Tokiu žijúci novinár Gomi napísal knihu "Môj otec Čong-il a ja" po viacerých interview s Kim Čong-namom, najstarším synom zosnulého vodcu a diktátora Kim Čong-ila. Kniha poskytuje zriedkavý pohľad na rodinu, teda aj na súčasného vodcu Kim Čong-una, nevlastného brata Kim Čong-nama.

 

Gomi uviedol, že Kim Čong-nam predstavoval iba veľmi malú nádej na zmenu v izolovanom komunistickom režime.

Šíria sa špekulácie, že za smrťou Kim Čong-nama v Malajzii stojí Pchjongjang, pretože jeho nevlastný brat a vodca Kim Čong-un ho zrejme vnímal ako rivala. Malajzijská polícia zatkla v tomto prípade zatiaľ troch ľudí - dve ženy a muža -, ale nie je známe, či boli nejako napojení na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR).

 

Kim Čong-namovi prišlo v pondelok dopoludnia zle na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, keď čakal na odlet do Macaa, špeciálnej administratívnej oblasti Číny, kde žil. Zdravotníci na letisku mu privolali sanitku, ale pri prevoze do miestnej nemocnice zomrel. Ešte pred smrťou zdravotníkom povedal, že ho na letisku postriekali chemikáliou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies