Kerry zaslal Lajčákovi sústrastný list k úmrtiu vojaka

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 17:33 • 2 min
Kerry zaslal Lajčákovi sústrastný list k úmrtiu vojaka

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslavov Lajčák dnes dostal sústrastný list ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho k úmrtiu slovenského vojaka Daniela Kavuliaka na základni v Afganistane. Vyjadruje v ňom smútok nad stratou na živote, prvou z radov príslušníkov ozbrojených síl SR v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Zároveň v ňom vyjadruje obdiv nad statočnosťou našich vojakov: "Slovenskí vojaci preukázali odvahu v tých najnáročnejších regiónoch Afganistanu. Aj preto ma potešilo Vaše jasné stanovisko, že Slovensko sa odmieta skloniť pred silami extrémizmu - tento názor Spojené štáty plne zdieľajú," napísal Kerry. Váži si odhodlanie Slovenska pokračovať v účasti v misii ISAF, ako aj vo výcvikovej, poradenskej a asistenčnej misii pod hlavičkou NATO po roku 2014.

Šéf americkej diplomacie zároveň požiadal ministra Lajčáka, aby tlmočil rodine čatára Kavuliaka úprimnú sústrasť, a zároveň vyjadril nádej v plné a urýchlené vyzdravenie slovenských vojakov zranených počas útoku za základni v Kandaháre.

Na slovenskú jednotku zaútočil terorista 9. júla v operácii ISAF v Afganistane. Pri tzv. "green-on-blue" útoku (útok spojenca na koaličné sily) zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre strieľal príslušník Afganskej národnej armády smerom dovnútra vojenskej leteckej základne. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies