Kerry: USA budú posudzovať Irán podľa skutkov, a nie podľa sľubov

NETKY.SK • 3 Október 2013, 12:31 • 2 min
Kerry: USA budú posudzovať Irán podľa skutkov, a nie podľa sľubov

TOKIO - Spojené štáty nebudú posudzovať Irán na základe jeho sľubov, ale na základe jeho konania. Americký minister zahraničia John Kerry to vo štvrtok odkázal izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý pohrozil, že Izrael zasiahne proti islamskej republike aj sám.

slovakia

left justify in out

Kerry počas návštevy Japonska Izraelčanov ubezpečil, že Irán si získa dôveru až sériou krokov, ktoré zaručia, že to myslí vážne. Umiernená rétorika nového iránskeho prezidenta Hasana Rúháního podľa Kerry nikoho neoklame a až činy dokážu úprimnosť jeho tvrdení.

Kerry reagoval na vyhlásenie izraelského premiéra, ktorý štátnikov na Valnom zhromaždení OSN varoval, aby neverili slovám nového iránskeho prezidenta Hasana Rúháního o výlučne mierovej povahe jadrového programu jeho krajiny a mali sa pred Iráncami mať naďalej na pozore. "Izrael Iránu nedovolí, aby získal jadrové zbrane. Ak bude Izrael nútený zostať sám, tak zostane sám," upozornil izraelský premiér. Netanjahu tiež tvrdí, že Irán s jadrovým arzenálom by bol väčšou hrozbou ako Severná Kórea. 

Rúhání na pôde OSN ubezpečil, že islamská republika pre zvyšok sveta nepredstavuje "absolútne žiadnu hrozbu" a tamojší jadrový program slúži na "výlučne mierové" účely. Násled-ne po viac než troch desaťročiach zmrazenia diplomatických vzťahov došlo k prvému telefonickému kontaktu medzi iránskym a americkým prezidentom. Zlepšenie vzťahov s USA považuje nová vláda v Teheráne za jednu zo svojich priorít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies