Kerry označil konanie Číny v Juhočínskom mori za provokatívne

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 13:43 • 2 min
Kerry označil konanie Číny v Juhočínskom mori za provokatívne

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry označil konanie Číny v sporných vodách v Juhočínskom mori za provokatívne.

slovakia

left justify in out

Informovala dnes o tom agentúra Reuters.
     

Šéf americkej diplomacie v pondelkovom telefonickom rozhovore so svojím čínskym rezortným partnerom povedal, že Spojené štáty považujú "za provokatívne" umiestnenie čínskej ropnej vrtnej súpravy v Juhočínskom mori, ako aj prítomnosť čínskych vládnych plavidiel v týchto vodách.
     

Kerry "vyzval obe strany" - Čínu i Vietnam - na zmiernenie napätia, zaistenie bezpečnosti svojich lodí na mori a riešenie sporu mierovými prostriedkami v súlade s medzinárodným právom, uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.
     

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing na brífingu v Pekingu povedala, že šéf čínskej diplomacie Wang I vyzval Kerryho, aby bol v otázke Juhočínskeho mora objektívnym, aby hovoril a konal opatrne.
     

Kerry pri stretnutí so singapurským ministrom zahraničných vecí K. Shanmugamom, ktorý je na návšteve Spojených štátov, vyjadril hlboké znepokojenie nad agresívnym konaním Číny v tomto spore. Podotkol, že sú tým znepokojené všetky krajiny, ktorých sa týka plavba a doprava v Juhočínskom a Východočínskom mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies