Kenská armáda zverejnila mená útočníkov z Westgate

NETKY.SK • 5 Október 2013, 16:43 • 2 min
Kenská armáda zverejnila mená útočníkov z Westgate

NAIROBI - O uvedených mužoch je dostupných len málo informácií.

slovakia

left justify in out

Kenská armáda zverejnila dnes mená štyroch útočníkov z nákupného centra v metropole Nairobi. Dvaja z nich sú členmi kenskej extrémistickej skupiny napojenej na somálske hnutie aš-Šabáb.

Pri útoku na luxusné nákupné centrum Westgate z 21.-24. septembra zahynulo najmenej 61 civilistov, šesť vojakov a viacero militantov. 

Pôvodné správy kenských úradov hovorili o tom, že útočníkov bolo 10 až 15. Na záberoch z bezpečnostnej kamery, ktoré získala súkromná kenská televízia, však vidno len štyroch mužov.   

Hovorca kenskej armády Emmanuel Chirchir pre agentúru AP oficiálne potvrdil mená štyroch "teroristov" z Westgate, ako ich predtým uviedli miestne médiá. Podľa neho išlo o Abú Baarala as-Sudáního, Umara Nabhána, Chatába al-Kiního a militanta známeho pod menom Umajr.

O uvedených mužoch je dostupných len málo informácií. Podľa bývalého experta OSN v Somálsku Matta Brydena sú al-Kiní a Umajr známymi členmi kenskej skupiny al-Hidžra, prepojenej na somálske militantné hnutie aš-Šabáb, ktoré sa prihlásilo k útoku na nairobské nákupné centrum.

Umar Nabhán by podľa Brydena mohol byť príbuzným Sáliha Alího Sáliha Nabhána, kedysi jedného z najhľadanejších predstaviteľov al-Káidy v regióne a údajného organizátora smrtiacich útokov na ambasády USA vo východnej Afrike z roku 1998, ktorý pred štyrmi rokmi zahynul pri zásahu amerického komanda v Somálsku.

Podľa regionálnych médií sa predpokladá, že veliteľom skupiny militantov z Westgate bol práve Umar Nabhán, pôvodom Somálčan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies