Keňa zmrazila podozrivé účty a zastavila časť transakcií so Somálskom

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 13:43 • 2 min
Keňa zmrazila podozrivé účty a zastavila časť transakcií so Somálskom

NAIROBI - Keňa pozastavila na svojom území platnosť licencií 13 finančných spoločností zo Somálska, ktoré sa zaoberali prevodmi peňazí medzi oboma štátmi, uviedla dnes somálska centrálna banka. Kenská tlač informovala o zmrazení účtov 86 fyzických a právnických subjektov podozrivých z financovania teroristickej siete v Keni.

slovakia

left justify in out

Oba kroky sú dôsledkom masakry, ktorú minulú štvrtok v univerzitnom areáli v meste Garissa spáchali štyria príslušníci komanda somálskych islamistických milícií aš-Šabáb. O život tam prišlo 148 ľudí, väčšinou študentov. Útočníci spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr sa zamerali na kresťanov.
     

Guvernér somálskej banky Bašír Ísa Alí dnes pre agentúru Reuters uviedol, že rozhodnutie Kene o pozastavení licencií na prevody peňazí bude mať negatívne dôsledky pre asi miliónovú somálsku komunitu v Keni, ktorá je odkázaná na pomoc príbuzných zo zahraničia. 
     

Majiteľ jednej z postihnutých finančných firiem podľa agentúry Reuters upozornil, že kenská centrálna banka síce zrušila licencie, ale prevody peňazí do a zo Somálska nezakázala. "Toto nie je spôsob, ako bojovať s terorizmom," povedal.
     

V snahe predísť útoku podobnému tomu v Garisse Keňa teraz potrebuje od USA a európskych spojencov pomoc v podobe ďalšieho posilnenia bezpečnosti a spolupráce tajných služieb, uviedla v rozhovore pre Reuters kenská ministerka zahraničných vecí Amina Mohamedová.
     

Mohamedová spresnila, že kenská vláda chce napríklad vybudovať hustejšiu sieť stanovíšť pohraničnej stráže na 700 kilometrov dlhej spoločnej hranici so Somálskom a posilniť tam kontroly. Toto je podľa nej oblasť, v ktorej by zahraniční spojenci mohli Keni pomôcť.
     

Na útok v Garisse Keňa reagovala bombardovaním dvoch táborov milícií aš-Šabáb v somálskom pohraničí. Okrem toho prezident Uhuru Kenyatta vyzval moslimskú komunitu v Keni, aby pomohla vykoreniť radikalizujúce sa islamské bunky, pričom upozornil na ich podporovateľov vo vnútri kenskej spoločnosti. Dôkazom jeho slov je aj fakt, že členom komanda somálskych milícií útočiacich v Garisse bol i mladý Keňan, ktorého otec je vládnym úradníkom. 
     

Ministerka v súvislosti s tým spresnila, že vláda má v pláne v najbližších týždňoch vypracovať zoznam radikalizujúcich sa mladých mužov, aby na jeho základe mohla odhadnúť, aký problém pre Keňu predstavuje moslimská komunita. Podľa ministerky cieľom tohto kroku vlády je vytypovať týchto ľudí a pomôcť im zbaviť sa radikálnych postojov.
     

K islamu sa v 44-miliónovej Keni hlási približne desať percent obyvateľstva. Vzťahy moslimov a kresťanov boli v minulosti vcelku harmonické, ale útok v Garisse v nich vyvolal ďalšie napätie, ktoré sa výrazne zvýšilo po sérii útokov na kresťanské chrámy a kňazov či po teroristickom útoku v nákupnom centre v Nairobi v roku 2013. Mohamedová dnes uviedla, že moslimskí duchovní v Keni podporili výzvu prezidenta Kenyattu; avizovali okrem iného prísnejšie preverovanie učiteľov v náboženských školách, ktoré sú v niektorých prípadoch "liahňou" džihádistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies