Kedy vám chce vaše telo povedať, že ste vo veľkom strese?

NETKY.SK • 22 Február 2019, 06:00 • 2 min
Kedy vám chce vaše telo povedať, že ste vo veľkom strese?

Ľudské telo je neuveriteľne zložitý stroj, ktorý reaguje nielen na vonkajšie zmeny, ale aj na tie vnútorné. Mnohí lekári už dnes celkom otvorene priznávajú, že duša a telo sú spojené "nádoby", ktoré jednoducho nemožno oddeliť.

slovakia

left justify in out

Psychologička Susan Babelová, ktorá sa špecializuje na depresie, prináša veľmi zaujímavú teóriu o našich telesných signáloch. Ktoré telesné signály nás varujú, že sme až moc vystresovaní a mali by sme to zmeniť?

 

Bolí vás často hlava? Podľa psychologičky Babelovej bývajú bolesti hlavy známkou veľkého stresu. K bolestiam potom dochádza preto, že sa bojíme zlyhania a neustále sa ponáhľame, aby sme všetko stihli a zvládli. Čo odporúča?

 

Doprajte si každý deň aspoň chvíľu len pre seba. Uvoľnite sa a odpočívajte. Nedávajte si to za vinu, že odpočívate. Vaša produktivita sa zvýši, akonáhle strávite nejaký čas v pokoji. A bolesť hlavy odznie.

 

img

 

Bolesť v krku, podľa psychologičky signalizuje neznášanlivosť voči ostatným ľuďom a nespokojnosť s vlastnou nedokonalosťou.

 

Môžete tomu veriť, alebo nie, ale podľa odborníčky nás krk bolí vtedy, keď nedokážeme odpustiť niekomu cudziemu alebo sami sebe. Zmeňte svoj postoj voči ľuďom aj sebe samým, prestaňte mať prísne očakávania a naučte sa odpúšťať. Je tiež dôležité myslieť viac na to, čo máte radi.

 

Bolesť v ramenách je spôsobená emocionálnou záťažou a stálym tlakom. Možno je na vás skutočne vyvíjaný veľký tlak, možno len neviete urobiť dôležité rozhodnutie a zbaviť sa tej záťaže.

 

Snažte sa byť v kontakte s blízkymi ľuďmi, buďte úprimní a pokojne s nimi hovorte aj o problémoch - keď na to nebudete sami, lepšie to zvládnete. A možno nájdete celkom jednoduché riešenie svojich problémov.

 

img

 

Bolí vás často chrbát v hornej časti? Potom zrejme nemáte dostatočnú emočnú podporu od blízkeho okolia. Môžete sa tiež cítiť podvedome nemilovaní a nechcení.

 

Začnite viac komunikovať s rôznymi ľuďmi, nezameriavajte sa len na seba, buďte otvorení a priateľskí. Zoznamujte sa s novými ľuďmi a nezadržiavajte v sebe pocity náklonnosti.

 

Bolí vás chrbát skôr dole? Príčinou môžu byť finančné starosti. Myslite na to, že za peniaze si šťastie nekúpite. Ako hovorí psychologička Babelová, aj keď to znie ako klišé, je to pravda.

 

Netrápte sa teda, ak peniaze nemáte, najlepšie veci v živote sú aj tak zadarmo. Robte to, čo máte radi, to vám prinesie nielen radosť, ale vo finále aj zisk.

 

Bolesť lakťov signalizuje nedostatok flexibilít a neochotu kompromisov. Pravdepodobne odoláte niektorým dôležitým zmenám, ku ktorým môže dôjsť vo vašom živote, alebo sa podvedome bojíte niečoho nového.

 

Susan Babelová sa domnieva, že niekedy si môžeme myslieť, že život je až moc tvrdý a nekompromisný. Možno, že veci len komplikovane vyzerajú, takže buďte flexibilný a nebojujte s tým, čo nemôžete ovplyvniť!

 

Bolesť rúk znamená, že potrebujete ozajstného priateľa a to, že je potrebné, aby ste sa obklopovali len dobrými ľuďmi. Snažte sa pustiť zo svojho života tých, ktorí tam nepatria, a nájsť si nových blízkych ľudí.

 

Choďte s kolegami na obed, bežte na nejaký koncert alebo športovú akciu. Snažte sa byť súčasťou davu. Neváhajte hovoriť s novými ľuďmi, pretože nikdy neviete, kde nájdete dobrého priateľa.

 

img

 

Ľudia, ktorí sú zvyknutí na to, že veci majú v živote svoj poriadok, môžu často trpieť bolesťami bedier. Strach zo zmien, rozhodovanie a neochota priniesť niečo nové do života sú podľa Babelovej častou príčinou bolestí bedier.

 

Nechajte život plynúť a uvedomte si, že život nie je nemenný. Preto je zaujímavý. Premýšľajte o všetkých zmenách života a možných dobrodružstvách. Neodkladajte dôležité rozhodnutia.

 

Vaše veľké ego je pravdepodobne príčinou bolestí kolien. Kolená nás začnú bolieť, keď až príliš premýšľame o sebe a o druhých sa nezaujímame.

 

A tiež vtedy, keď sme si absolútne istí, že svet sa točí okolo nás. Pozrite sa okolo seba, nie ste jediná osoba vo vesmíre, buďte pozitívne naladení a pozorní voči druhým. Načúvajte, pomáhajte.

 

Bolesti lýtok sú signálom emočného napätia. Dôslednosť, neustále starosti o vzťah, žiarlivosť - to sú príčiny bolestí lýtok. Je dôležité, aby ste sa naučili dôverovať svojej druhej polovičke, relaxujte a nesnažte sa o neustálu kontrolu svojho partnera.

 

Bolia vás často členky? Podľa psychologičky to môže znamenať, že na seba zabúdate a potrebujete viac radosti v živote. Možno veľa pracujete alebo vaše potreby neberú druhí vážne.

 

Alebo zabúdate na svoje sny. Je čas začať sa hýčkať. Kúpte si niečo pekné, dobre spite a jedzte. Zabudnite na chvíľu na svoju prácu a premýšľajte o snoch.

 

img

 

Bolesť chodidiel môže signalizovať apatiu. Nechuť ísť ďalej dopredu. Môže to byť strach zo života. Keď si podvedome myslíte, že sa všetko rovnako pokazí a zlyhá, vaše chodidlá vám to dajú vedieť. Naučte sa venovať pozornosť malým radostiam života, pozerajte sa, ako je svet krásny - aj ľudia v ňom. Nájdite si nový koníček alebo si zaobstarajte zvieratko. Zabudnite na zlé spomienky a usmievajte sa. Milujte sa a odpustite si.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies