Janez Lenarčič: Európa sa musí pripraviť na dôsledky klimatickej zmeny

NETKY.SK • 17 Február 2020, 7:53 • 2 min
Janez Lenarčič: Európa sa musí pripraviť na dôsledky klimatickej zmeny

BRUSEL - Komisár EÚ pre krízové riadenie Janez Lenarčič vyzval Európsku úniu, aby sa pripravila na neodvratné dôsledky klimatickej zmeny, a to okrem iného v oblasti poľnohospodárstva či pri ochrane pred povodňami. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Európa musí napríklad prebudovať poľnohospodárstvo a pestovať odolné rastliny, ktoré lepšie znesú sucho," povedal Lenarčič pre pondelkové vydania novín z nemeckého vydavateľstva Funke Mediengruppe.

 

Ochrana pred povodňami

Zásadnou pre budúce krízové riadenie je podľa neho aj ochrana pred povodňami. V tejto oblasti musí EÚ viac investovať do novej techniky pri výstavbe hrádzí.

 

Je prineskoro "zabrániť všetkým negatívnymnásledkom klimatickej zmeny", argumentuje eurokomisár.

 

"Niektoré závažné následky ako nárast hladiny mora nás zasiahnu. V EÚ sa musíme na túto novú klimatickú krízu pripraviť," apeloval s tým, že aj v Európe sa budú častejšie vyskytovať záplavy, iné regióny však súčasne bude postihovať rozsiahle sucho. "Alebo záplavy a suchá na tom istom mieste za sebou," dodal slovinský politik.

 

 

Všetko pre obmedzenie globálneho otepľovania

Európska agentúra pre životné prostredie (EEA) minulý týždeň upozornila, že niektoré dôsledky zmeny klímy - ako napríklad častejšie lesné požiare či suchá - sú podľa jej posúdenia už aj v Európe neodvratné. Štáty Únie sa na to musia pripraviť a súčasne urobiť všetko pre obmedzenie globálneho otepľovania.

 

"Tieto dôsledky však budú oveľa menej negatívne, ak sa znížením (emisií) skleníkových plynov podarí udržať globálne otepľovanie výrazne pod dvoma stupňami Celzia, ako to predpokladá Parížska dohoda," uviedla EEA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona