AKTUALIZÁCIA: Pokračovanie mierového rokovania sa presúva na štvrtok

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 11:42 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Pokračovanie mierového rokovania sa presúva na štvrtok

MOSKVA - Kremeľ v stredu oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba však v stredu popoludní povedal, že ich strana nevie, kedy sa rozhovory uskutočnia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 2. 3. 18:40

 

Obe strany sa podľa agentúry DPA zhodli, že rokovania sa uskutočnia v bieloruskej Brestskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhozápade krajiny pri hraniciach s Ukrajinou a Poľskom. Ukrajinská delegácia je podľa AFP už na ceste na miesto rokovania. Hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij podľa AFP oznámil, že ukrajinská delegácia už opustila Kyjev. „Očakávame, že tu budú vo štvrtok ráno,“ povedal. Úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského potvrdil, že jeho delegácia je na ceste na miesto rozhovorov.

 

Aktualizácia 2. 3. 18:30

 

Ruskí predstavitelia v stredu oznámili, že ukrajinskú delegáciu očakávajú na druhom kole mierových rozhovorov vo štvrtok. Témou rozhovorov má byť podľa ruských vyjednávačov aj prímerie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 

Aktualizácia 2. 3. 15:00

 

Druhé kolo mierových rokovaní medzi ukrajinskými a ruskými delegáciami by sa malo uskutočniť v priebehu stredy, povedal pre stanicu CNN nemenovaný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

 

„Teraz je to oficiálne. Druhé kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a okupantom (Ruskom) sa uskutoční dnes,“ uviedol v stredu prezidentský poradca s tým, že rokovať budú tie isté delegácie ako v prvom kole.

 

Ruská agentúra RIA Novosti predtým informovala, že druhé kolo rokovaní sa opäť odohrá v Bielorusku neďaleko poľských hraníc. Prvé kolo sa uskutočnilo v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať. Trvalo päť hodín a neprinieslo nijaké konkrétne výsledky okrem dohody, že mierové rozhovory budú pokračovať.

 

Aktualizácia 2. 3. 13:39

 

Šéf ukrajinskej diplomacie vyhlásil, že „teraz nie je jasné, kedy sa bude konať nové kolo rokovaní“ s Ruskom. „Prvé kolo sa uskutočnilo. Ruské podmienky sú rovnaké. Sme pripravení na rozhovory, sme pripravení na diplomaciu, no v žiadnom prípade nie sme pripravení akceptovať akékoľvek ruské ultimátum,“ dodal na Facebooku. 

 

img

Dmytro Kuleba

 

Pôvodný článok

 

„Naša delegácia bude pripravená pokračovať v rozhovoroch,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že ruská delegácia očakáva, že vzájomné rozhovory obnovia už v stredu večer.

 

img

Dmitrij Peskov

 

Peskov nespresnil, kde by sa mali rokovania uskutočniť. Konštatoval však, že poradca prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij zostáva hlavným ruským vyjednávačom.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: V Charkove zomreli už desiatky ľudí

 

Prvé kolo rokovaní zameraných na ukončenie ozbrojeného konfliktu sa uskutočnilo v pondelok v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať, avšak neprinieslo konkrétne výsledky.

 

img

Ukrajinská delegácia vystupuje z bieloruskej vojenskej helikoptéry.

 

Peskov zdôraznil, že Moskva trvá na požiadavkách, ktoré sformuloval ruský prezident Vladimir Putin. Ako pripomína agentúra DPA, Kremeľ žiada, aby Kyjev uznal Luhanskú a Doneckú ľudovú republiku a suverenitu Ruska nad polostrovom Krym a chce „demilitarizovať“ Ukrajiny.

 

K téme: Konvoj neďaleko Kyjeva spomalil. Rusom sa kazia vozidlá

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies