Rozhodujeme ako na fronte a starí ľudia majú smolu, opisuje lekár situáciu v Taliansku

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 13:47 • 2 min
Rozhodujeme ako na fronte a starí ľudia majú smolu, opisuje lekár situáciu v Taliansku

Je to, ako by sme boli lekári na fronte počas vojny. Týmito slovami opísal doktor Christian Salaroli z nemocnice pápeža Jána XXIII. v Bergame situáciu zdravotníkov na severe Talianska.

slovakia

left justify in out

Lekári nemajú šancu sa plnohodnotne postarať o všetkých nakazených. Prednosť majú mladší ľudia oproti starším pacientom s veľkými komplikáciami, povedal v rozhovore pre denník Corriere della Sera.

 

Zázraky sa diať nebudú

"Nie je to len pracovná záťaž, ale predovšetkým emočná, ktorá je devastujúca," povedal Salaroli. Vzhľadom na počet nakazených a tých, ktorí sa nachádzajú v kritickom stave, počtu pľúcnych ventilátorov či lôžok na JIS nie je podľa jeho slov v ľudských silách sa o všetkých plnohodnotne postarať.

 

Zdravotníci sa podľa neho musia rozhodovať, koho zachránia a o čí život sa už bojovať nebude. "Nie sme v situácii, keď môžeme robiť zázraky. Taká je realita," povedal. Žiadne písomné nariadenia, kto a ako bude zachránený, neexistujú. Pri rozhodovaní hrá úlohu vek nakazeného a jeho ďalšie zdravotné problémy.

 

"Ak je nakazenému medzi 80 a 95 rokom a má vážne respiračné problémy, s najväčšou pravdepodobnosťou sa v ďalšom boji o jeho život nebude pokračovať. Pokiaľ mu začínajú zlyhávať viac ako tri životne dôležité orgány, je to stopercentná úmrtnosť," hovorí Salaroli.

 

Aj lekár sa dostane do situácie, kedy sa musí rozhodnúť. "Znovu opakujem, nie sme v situácii, kedy sa môžeme pokúšať o zázrak," dodal.

 

 

Nadmerné zaťaženie personálu

Miera úmrtnosti na koronavírus je v Taliansku na úrovni 3,7 percenta, najvyššia je práve v provincii Lombardia, kde sa vyšplhala na 8,2 percenta. Taliansky odborník na zdravotníctvo Nino Cartabellotta v týchto číslach vidí aj zlyhanie zdravotníckeho systému.

 

 

"Myslíte si stále, že nadmerná úmrtnosť v Lombardii nie je spôsobená preťažením zdravotníckeho systému?" Pýta sa Cartabellotta na Twitteri. Lekári z Lombardie na sociálnych sieťach popisujú dramatické scény z nemocníc, kedy sú operačné sály a iné oddelenia premenené na priestory, kde sa liečia nakazení pacienti.

 

 

Lekári slúžia enormne dlhé služby, pretože musia nahradiť kolegov, ktorí sa nakazili. Pritom práve tento región patrí k najvyspelejším v krajine s najlepším zdravotníckym systémom.

 

"Na juhu by sa takáto situácia zmenila v katastrofu," povedal denníku Politico anestéziológ Giuseppe Sofi z Milána.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies