Dvaja ruskí veslári prídu o olympiádu, v krvi im bola zistená zakázaná látka

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 16:45 • 2 min
Dvaja ruskí veslári prídu o olympiádu, v krvi im bola zistená zakázaná látka

MOSKVA - Veslári Nikita Morgačev a Pavel Sorin nebudú súčasťou ruskej výpravy na OH v japonskom Tokiu. Počas júnového tréningového kempu totiž pravidelné testy odhalili v ich telách zakázanú látku meldónium.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidenta Ruského olympijského výboru Stanislava Pozdňakova oboch spomenutých športovcov suspendovali a v štvorskife ich nahradili ďalšími veslármi.

 

Bez hymny a vlajky 
Rusi na OH v Tokiu nebudú štartovať pod ruskou vlajkou, ale pod hlavičkou Ruského olympijského výboru. Nemôžu používať názov svojej krajiny, vlajku ani hymnu. 

 

img

 

Dôvodom je trest za úpravu údajov v moskovskom antidopingovom laboratóriu a s tým spojený štátom podporovaný a organizovaný doping u športovcov. Ruská výprava v Tokiu by mala mať približne 340 športovcov.

 

Pre 40-ročného Morgačeva to mala byť už štvrtá účasť pod piatimi kruhmi po Pekingu 2008, Londýne 2012 a Riu de Janeiro 2016, Sorin mal ísť na svoje premiérové OH.

 

img

Nikita Morgačev úplne vpravo. 


Meldónium v minulosti užívali športovci prevažne v Rusku či východnej časti Európy, od roku 2016 je však na zozname zakázaných látok. V minulosti si za jeho výskyt v tele odpykala 15-mesačný dištanc napríklad tenistka Maria Šarapovová. Alexander Krušeľnickyj zase prišiel o olympijský bronz v curlingu z Pjongčangu 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies