Strana Smer-SD naznačila, prečo rapídne stúpajú ceny potravín

NETKY.SK • 27 December 2021, 19:22 • 2 min
Strana Smer-SD naznačila, prečo rapídne stúpajú ceny potravín

Sen o potravinovej sebestačnosti sa podľa Jána Mažgúta vzďaľuje nášmu Slovensku. Podľa neho ceny potravín stúpajú aj pre nezáujem bývalého a súčasného vedenia agrorezortu.

slovakia

left justify in out

„Ministri Ján Mičovský (OĽaNO) a Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) spoločne s vládou neboli schopní pomôcť slovenským potravinárom a pôdohospodárom. Žiadna covidová pomoc, žiadne dotácie na protipandemické opatrenia. Nič," priblížil Mažgút.

 

img

 

Dodal, že keď EÚ ponúkla Plán obnovy a odolnosti a s ním miliardové formy pomoci, slovenskí potravinári a pôdohospodári verili, že je to ich jedinečná šanca. „Verili vo zvýšenie potravinovej sebestačnosti, zvýšenie konkurencieschopnosti. Verili Mičovského slovám, že z plánu obnovy pre nich vybojuje jednu miliardu eur. Mali nádej, že sa po pandemickej katastrofe, ktorá mnohých položila na kolená, opäť pozviechajú."

 

Plán obnovy bol podľa strany Smer-SD pre agrorezort veľkým fiaskom. „V pláne obnovy svieti pri kolónke pôdohospodárstvo a potravinárstvo jedna veľká nula. Lebo minister Mičovský, ktorého nominovalo vládne OĽaNO, si dovolil kritizovať Igora Matoviča (predseda OĽaNO) za plagiátorstvo. Stačilo vysloviť nevinnú kritiku a rezort pôdohospodárstva si to odniesol ako odplatu," spomenul Mažgút.

 

Zdôraznil, že poľnohospodári a potravinári sú v štrajkovej pohotovosti a nik sa tomu ani nečuduje. „Najhoršie je, že sa tomu už ani nikto nevenuje."

 

„Dnes sme svedkami nekontrolovaného zvyšovania cien. Začalo sa to energiami, plynom a pokračuje to cenami potravín, o takmer 20 %, čo sme tu ešte niky nemali," upozornil Mažgút.

 

„Hneď pri prvých správach o zvyšovaní cien na svetových trhoch sme vládu varovali. Od začiatku sme v parlamente chceli hovoriť o krokoch, ktoré treba podniknúť, ktoré má vláda pripravené. Chceli sme vedieť, aké majú plány."

 

img

 

„Čo by sme inak robili my? Pri potravinách by to boli tvrdé rokovania s reťazcami, ktoré by mali pri miliardových ziskoch prejaviť kus solidarity so zákazníkmi. Počúvame len alibistické výhovorky ministra, že rokovať o cenách sa nedá," dodal Mažgút.

 

Ďalšími krokmi by podľa Mažgúta boli opatrenia, ktoré strana Smer-SD tiež vláde navrhovala. „Zelená nafta aj pre potravinárov, zvýhodnené úvery cez Slovenskú záručnú rozvojovú banku, zníženie cien energií, úprava daňovo-odvodového zaťaženia," dodal Mažgút.

 

Prečítajte si: Vladimír Lengvarský: Cítim premiérovu podporu, s ministrom financií mám korektný vzťah

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies