Keď je každý deň rovnaký: Život na autopilota poskytuje úkryt pred bolesťami života, no postupne nás zožiera

NETKY.SK • 15 Január 2024, 12:00 • 2 min
Keď je každý deň rovnaký: Život na autopilota poskytuje úkryt pred bolesťami života, no postupne nás zožiera

Tento nedostatok túžby po živote môže prameniť z toho, že žijete na autopilotovi – robíte nevedomé, automatické rozhodnutia, ktoré nie sú v súlade s tým, ako chcete pracovať a žiť . A nie ste sami! Dr. Mark Williamson, riaditeľ Action for Happiness, a profesorka Renata Salecl, sociologička a filozofka, robili prieskum medzi 3000 ľuďmi, z ktorých 96 percent priznalo, že žijú na autopilotovi.

slovakia

left justify in out

Cítite sa bez života, alebo možno nudíte? Akoby ste len existovali namiesto toho, aby ste skutočne žili? Museli ste niekedy niekomu povedať dátum, čo vás prinútilo obzrieť sa späť a premýšľať o tom, kam ušli dni, týždne, mesiace alebo roky?

Akosi bez života

Tento nedostatok túžby po živote môže prameniť z toho, že žijete na autopilotovi – robíte nevedomé, automatické rozhodnutia, ktoré nie sú v súlade s tým, ako chcete pracovať a žiť . A nie ste sami! Dr. Mark Williamson, riaditeľ Action for Happiness, a profesorka Renata Salecl, sociologička a filozofka, robili prieskum medzi 3000 ľuďmi, z ktorých 96 percent priznalo, že žijú na autopilotovi

Problém s životom na autopilota je v tom, že vás môže nechať námesačnými v kľúčových životných momentoch, takže je ťažké robiť úmyselné rozhodnutia o tom, ako chcete pracovať a žiť svoj život. 

Namiesto toho, aby ste sa vedome rozhodovali o oblečení, ktoré nosíte, o jedle, ktoré jete, o ľuďoch, s ktorými trávite čas, o veciach, ktoré kupujete, o práci, ktorú robíte a o miestach, kam chodíte, robíte rozhodnutia o predvolenom nastavení.

Režim prežívania

Náš mozog si vyvinul nevedomý systém rozhodovania, aby sme sa mohli postarať o bežné úlohy. Zabraňuje nám preťaženiu. Moderný život však uniesol naše životy – mechanizmus, ktorý nás má chrániť, nás odpútava od života.

Podľa tohto výskumu 96 percent ľudí v Spojenom kráľovstve pripúšťa, že väčšinu rozhodnutí robí na autopilotovi — stalo sa to epidémiou. Naša myseľ sa väčšinu času túla.

Prečo sa to deje?

Aby náš mozog zostal v autopilotovi, potrebuje externé vstupy, aby boli primerane konštantné. Zjednodušene to znamená život, v ktorom radšej vieme, ako sa veci budú mať a kde môžeme nasledovať rovnaké vzorce. 

Situácie a skúsenosti, s ktorými sa stretávame, zapadajú do našej mentálnej mapy a my ich zaraďujeme bez toho, aby sme tomu venovali veľkú pozornosť. To je dôvod, prečo sa týždne môžu zdať, ako keby ubiehali v rozmazanej forme. Je toho málo, čo by sme si mali všímať alebo do hĺbky uvažovať.

Päť znakov, že žijete na autopilotovi

1. Vaša rutina je predvídateľná: Váš kalendár je plný opakujúcich sa činností a vy bez premýšľania dodržiavate svoj plán. Nie je tu priestor na improvizáciu alebo zmeny na poslednú chvíľu.

2. Príliš sa rozdávate a oddávate: Necháte očakávania iných ľudí, aby definovali vaše voľby. Nevenujete pozornosť tomu, čo potrebujete.

3. Ste vždy zaneprázdnený: Nikdy sa nepozastavujete nad tým, ako sa cítite alebo čo robíte. Ste zaneprázdnení, rozptýlení alebo oboje.

4. Máte pocit, že čas letí: Nemôžete si spomenúť, čo ste robili počas dňa. Cítite sa previnilo, akoby ste toho veľa nedokázali.

5. Veríte, že o niečo prichádzate: Viete, že môžete mať viac radosti, ale nemôžete sa ubrániť túlaniu sa.

Zastavte sa a zamyslite sa

Jedným zo spôsobov, ako sa zaseknúť pri autopilotovi, je pocit, že sa vždy musíte posúvať vpred. Škola alebo práca na vás môžu tlačiť, aby ste dodržiavali termíny a neustále prechádzali od projektu k projektu. Alebo by ste sa chceli zamestnať nabitým plánom aktivít a podujatí. 

Keď máte pocit, že sa nemôžete prestať hýbať, nenecháte priestor na vedomé rozhodnutia o svojich dňoch. Je v poriadku niekedy stáť na mieste.

Keď sa nabudúce pristihnete, že skĺznete do autopilota, zastavte sa na chvíľu a položte si niekoľko otázok: 

Čo práve teraz robíte?

Čo sa dnes chystáte robiť?

Ako sa cítite?

Ako môže vaše správanie ovplyvniť to, ako sa cítite?

Zamyslite sa nad tým, čo vlastne robíte, a zmeňte kurz, ak sa vám to nezdá správne. 

Urobte jednu vec inak

Rutiny môžu byť užitočné. Poskytujú vám stabilitu, organizujú vás a starajú sa o to, aby ste urobili dôležité veci. Existuje však tenká hranica medzi dodržiavaním zdravej rutiny a zapadnutím do koľají, pretože je to pohodlné. Pozrite sa na svoje zvyky a nájdite miesta, kde by ste mohli robiť niečo inak. 

Môžete zmeniť veci, ktoré už robíte každý deň. Uvarte si na večeru niečo nové, oblečte si oblečenie, ktoré ste ešte nemali, alebo sa do práce vyberte inou cestou.

Môžete tiež urobiť niečo úplne mimo vašej rutiny, napríklad preskúmať neznámu štvrť alebo začať s novým koníčkom. Ide o to, vyjsť zo svojej komfortnej zóny a urobiť niečo, čo vás čo i len trochu postrčí.

Precvičujte všímavosť

Nemôžeme to obísť. Sú veci, ktoré jednoducho musíme robiť každý deň rovnako. Ale namiesto toho, aby ste ich robili automaticky, skúste ich robiť vedome. Všímavosť je predovšetkým o uvedomení. Buďte si vedomí toho, čo robíte, ako sa cítite a na čo počas dňa myslíte.

Keď budete nabudúce robiť niečo rutinné, skúste zostať v danom momente. Nezúfajte a začnite premýšľať o tom, čo bude nasledovať. Ochutnajte a vychutnajte si každé sústo svojho obeda a buďte na seba hrdí, že ste ho uvarili. Cíťte teplú vodu zo sprchy a venujte čas upratovaniu a príprave na svoj deň. Čo cítite, vidíte, cítite a počujete aj v tých najvšednejších chvíľach? 

Zdroje:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-adaptive-mind/201811/how-stop-living-life-autopilot

https://idontmind.com/journal/heres-what-to-do-when-you-feel-like-youre-living-on-autopilot-1

https://www.psychologies.co.uk/living-life-on-autopilot/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: shapeyoursuccesscoaching.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies