Digitálny koncert či prehliadka múzea, aj takto chcú motivovať Slovákov, aby zostali doma

NETKY.SK • 30 Marec 2020, 14:7 • 2 min
Digitálny koncert či prehliadka múzea, aj takto chcú motivovať Slovákov, aby zostali doma

Slovenské národné múzeum chce aj počas mimoriadnej situácie návštevníkom sprístupňovať zbierky, výstavy, expozície či pamiatkové objekty vo svojej správe. Podobné plány má aj Slovenská filharmónia, ktorá pozýva ľudí do koncertnej siene. Obe tieto kultúrne udalosti si však môžete užiť z pokoja domova vďaka digitalizácii.

slovakia

left justify in out

Slovenské národné múzeum je návštevníkom prístupné virtuálnou formou

Ako informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová, špecializované múzeá SNM zostávajú uzavreté na dobu neurčitú. Rozhodli tak na zasadnutí krízového štábu v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu.

 

Virtuálne prehliadky
Slovenské národné múzeum sa v tomto období snaží byť bližšie návštevníkom prostredníctvom sociálnych sietí a webových stránok SNM. Novinku v tomto smere predstavuje formát Blog - múzeum online na webe SNM. "Záujemcovia tu nájdu virtuálne prehliadky, napríklad Spišského hradu, výstav a expozícií SNM - Historického múzea pod názvom Múzeum k vám domov. Na webe Slovenského národného múzea sa tiež oboznámia s pozoruhodnými zbierkovými predmetmi múzea obrazovou i zvukovou formou, medzi inými tiež so vzácnymi alegorickými saňami zo SNM - Múzea Červený Kameň, zlatou bibliou zo SNM - Múzea Bojnice či zbierkou maľovaných huslí zo SNM - Hudobného múzea. Nazrieť môžu aj do reštaurátorských ateliérov, kde uvidia, ako sa reštauruje keramika. Takisto sa môžu "prejsť" prvou časťou expozície Dejiny Slovenska na Bratislavskom hrade," priblížil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

 

img

 

SNM pripavuje ďalšie projekty
Slovenské národné múzeum pripravuje aj ďalšie projekty na svojom webe, ako napríklad online vzdelávanie formou múzejnej pedagogiky, virtuálne prehliadky výstav, nové videá, blogy, ktoré bude postupne zverejňovať aj na sociálnych sieťach. "Osobitne určite zaujmú špecializované týždne venované osobnostiam alebo udalostiam slovenských dejín, ako bol staviteľ Michal Milan Harminc alebo generál Milan Rastislav Štefánik. Zvláštnu pozornosť budeme venovať Veľkej noci a 75. výročiu druhej svetovej vojny," dodal Panis.
 

Slovenská filharmónia pozýva do digitálnej koncertnej siene

Počas mimoriadnej situáciu, pre ktorú sú odvolané koncerty pripravila Slovenská filharmónia záznamy vybraných koncertov od roku 2008. Ako informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova, od stredy 1. apríla budú koncerty zverejňovať v pravidelných časoch. Záznamy koncertov môže verejnosť sledovať na stránke Slovenskej filharmónie. K dispozícii je tam takmer štyristo záznamov ich koncertov. "Snažíme sa o zaujímavú dramaturgiu a vzhľadom na návyky jednotlivých skupín, ale i aktuálne požiadavky, napr. potreby rodičov a učiteľov, ktorí vítajú naše videá ako účinnú pomoc pri dištančnom vyučovaní, selektujeme ponuku nášho archívu do niekoľkých žánrových celkov, pre ktoré sme pripravili špeciálny časový rozvrh zverejňovania koncertov," priblížila Tolstova.

 

img

Aj Spišský hrad si môžete pozrieť vďaka virtuálnej prehliadky

 

Na stránke nájdete rôzne sekcie ako Filharmonická škôlka, Hudobné akadémie, Symfonické koncerty, Komorné koncerty, Orgánové koncerty. Koncerty z Archívu SF budú zverejňovať aj na sociálnych sieťach - Facebooku, Instagrame a Twitteri Slovenskej filharmónie. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona