Slovensko má znížiť prietok Dunaja, aby v Budapešti vytiahli vrak lode

NETKY.SK • 7 Jún 2019, 07:05 • 2 min
Slovensko má znížiť prietok Dunaja, aby v Budapešti vytiahli vrak lode

BUDAPEŠŤ - Riaditeľstvo maďarského vodohospodárskeho podniku OVF požiadalo Slovensko o pomoc. Je totiž potrebné upraviť prietok Dunaja tak, aby bolo možné z dna v Budapešti vyzdvihnúť vrak potopenej lode Hableány.

slovakia

left justify in out

Slovenská strana by teda následne podľa konkrétnej dohody mala na štyri hodiny obmedziť prietok vody, aby Dunaj poklesol a mohla sa začať akcia, ktorá by sa podľa informácii televízie TV2 mala uskutočniť najskôr v nedeľu, eventuálne v pondelok.

 

img

 

Plávajúci žeriav Clark Ádám v stredu dorazil k prístavu predmestia hlavného mesta Újpest, kde zakotvil. Na to, aby mohol priplávať na miesto potopeného vraku, je potrebné, aby hladina Dunaja klesla pod 420 cm. V stredu začala hladina opäť mierne stúpať a napoludnie dosiahla 451 centimetrov. Kritickým bodom plavby žeriavu k miestu nešťastia je Margitin most.

 

img

 

Potápači v Budapešti medzičasom pracujú na stabilizovaní vraku. Čoskoro naňho upevnia laná, aby bolo možné ho zachytiť a vytiahnuť. Cieľom je uskutočniť operáciu tak, aby sa plavidlo neprelomilo.

 

Pri Moste slobody objavili v Dunaji vo štvrtok večer ďalšie mŕtve telo. Podľa spravodajského servera Ripost.hu ide o člena maďarskej posádky Jánosa P. Aktuálne je nezvestných ešte desať Juhokórejčanov a jeden člen maďarskej posádky. Celkovo je za mŕtvych vyhlásených už 19 ľudí.

 

K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode došlo 29. mája krátko po 21.00 h pod Margitiným mostom. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies