KDH: Rada schváli kandidátku do volieb, hnutie ju chce omladiť

NETKY.SK • 24 Október 2015, 08:38 • 2 min
KDH: Rada schváli kandidátku do volieb, hnutie ju chce omladiť

BRATISLAVA - Nové tváre aj mladú krv chce ponúknuť opozičné KDH svojim voličom v budúcoročných parlamentných voľbách. Definitívnu podobu kandidačnej listiny dnes schváli Rada KDH v Trnave, v piatok (23.10.) sa ňou už zaoberalo Predsedníctvo. Kresťanskí demokrati tak budú prvou politickou stranou, ktorá zverejní svojich reprezentantov do volieb.

slovakia

left justify in out

Jednotkou bude tradične predseda Ján Figeľ. Nasledovať budú šiesti podpredsedovia Miroslava Szitová, Július Brocka, Peter Belinský, Miloš Moravčík, Ján Hudacký a Pavol Zajac. Do prvej desiatky sa zmestí aj dvojnásobný expredseda parlamentu Pavol Hrušovský a predseda poslaneckého klubu Pavol Abrhan. Desiatku topkandidátov uzavrie šéf KDH v Prešovskom kraji František Orlovský.

 

Nasledovať by mal za Žilinský kraj Marián Faktor (bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne), za Trnavský Alojz Přidal a Košický Jozef Bobík (obaja poslanci NR SR). Banskobystrický kraj má reprezentovať v druhej desiatke Peter Muránsky, Nitriansky kraj postavil Mariána Radošovského (obaja poslanci NR SR), Bratislavský kraj starostu Ružinova Dušana Pekára a Trenčiansky kraj komunálneho poslanca v Považskej Bystrici Mariána Sopčáka. Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik by mal obsadiť nezvoliteľné miesto za prvou tridsiatkou, bude sa tak musieť spoľahnúť na preferenčné krúžky. Zo súčasných poslancov neprejavili záujem kandidovať Monika Gibalová a Jozef Mikuš.

 

V hnutí však nie sú všetci stotožnení s tým, ako by mala kandidátka vyzerať. Na listinu by sa mali dostať aj nestraníci, s niektorými však v KDH majú problém. TASR to potvrdili viaceré zdroje. Jednou z problematických osôb je prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. "V minulosti kandidoval za viaceré strany ako napríklad Slobodné fórum či OĽaNO," poukázal člen KDH, ktorý si neželal byť menovaný.

 

Problémom pre niektorých členov KDH je aj Marek Michalčík z Aliancie za rodinu. "Nie je členom hnutia a kladie si podmienky, že bude kandidovať za KDH, len ak bude v prvej dvadsiatke," uviedol ďalší člen KDH. Naopak, s kandidatúrou prolife aktivistky Evy Grey by v hnutí nemal byť žiadny problém, je aj členkou KDH.

 

V hre je i kandidatúra poslanca Alojza Hlinu, ktorý je členom klubu KDH. Je mu vraj jedno, na akom mieste bude kandidovať, či to bude 40 alebo 50. Chcel by však so sebou ďalších ľudí, napríklad Janu Mikloškovú. V KDH však veľmi nechcú, aby skupinka Hlinových kandidátov bola na listine pokope a na číselne okrúhlych miestach.

 

Istý problém majú v hnutí aj s kandidatúrou poslanca Jozefa Mikloška. Je už dôchodca a podľa viacerých jeho kolegov by už nemal nastúpiť do volieb. Mikloško zastáva názor, že dôchodcovia majú mať zastúpenie a že keby mal nástupcu, ktorý by sa dokázal prekrúžkovať, nemusel by kandidovať. Ale keďže ho nemá, tak sa zrejme na listine objaví.

 

Členovia KDH nie sú nadšení ani z kandidatúry starostu Ružinova Dušana Pekára. Viacerí ho upodozrievajú zo snahy utiecť pred zodpovednosťou v mestskej časti do parlamentu. Ak by sa Pekár stal poslancom, musel by sa do roka vzdať jedného mandátu - buď poslaneckého, alebo starostovského. "Jeho kandidatúra je popretím princípu jeden mandát stačí, ktorý KDH presadzuje," myslia si v hnutí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies