KDH oslávi 26 rokov od ustanovujúceho snemu

NETKY.SK • 16 Február 2016, 09:55 • 2 min
KDH oslávi 26 rokov od ustanovujúceho snemu

BRATISLAVA - V stredu si kresťanskí demokrati pripomenú 26. narodeniny politického hnutia. KDH začalo vznikať po výzve na zakladanie Kresťanskodemokratických klubov (KDK) v novembri 1989.

slovakia

left justify in out

V tom období bola ústavou ČSSR ešte garantovaná vedúca úloha jedinej strany - komunistickej. Proces vzniku KDH sa zavŕšil vo februári na ustanovujúcom sneme v Nitre, keď boli prijaté stanovy a zvolené prvé vedenie hnutia. "Na rozdiel od súčasných strán KDH vyrástlo zdola, v zápase o slobodu a demokraciu. Je tiež jediným subjektom nepretržite zastúpeným v parlamente na národnej a európskej úrovni a v zastupiteľstvách obcí, miest a regiónov. Je hnutím Novembra ´89 a nositeľom jeho odkazu. Ostatné hnutia toho obdobia skončili a zanikli," povedal dnes pre agentúru SITA predseda KDH Ján Figeľ s tým, že Verejnosť proti násiliu a Občianske fórum existujú už len v spomienkach.

 

KDH spája podľa Figeľa s obdobím vzniku nielen existenčná, ale aj hodnotová kontinuita. "V KDH nie skupiny alebo niekoľkí jednotlivci sú za ochranu a podporu života, manželstva, rodiny, slobody svedomia, sociálne orientovanej ekonomiky, ale celé hnutie obhajuje tieto základné hodnoty. Na nich staviame náš program a realizujeme svoju politiku. Sú to hodnoty osvedčené, z nich vyrastá slovenská kultúra a kresťanská civilizácia," konštatoval. KDH sa podľa neho angažovalo v odškodňovaní krívd minulosti a v budovaní demokratických inštitúcií. "Za obdobie viac než jednej generácie sme urobili veľa dobrého, ale boli aj chyby. No v zásadných hodnotových zápasoch sme nikdy neuhli. My nie sme konfesionálnym, ale občianskym a ľudovým hnutím. KDH - to nie je cirkev v politike. Spájame ľudí, ktorí uznávajú kresťanské chápanie človeka za základ svojho životného štýlu a svetonázoru. A veci verejné chcú spravovať v záujme spoločného dobra na princípoch slobody, spravodlivosti, subsidiarity a solidarity, teda kresťanskej etiky. Nepýtame sa členov na ich vieru. Dôležité je rešpektovať stanovy ako poriadok v dome a program ako našu spoločnú cestu," zdôraznil predseda hnutia.


Pred rokom KDH slávilo štvrťstoročie v priestoroch Agrokomplexu v Nitre, kde sa konal aj ustanovujúci snem. Potenciál KDH podľa Figeľa odvtedy rastie. Vďaka stratégii KDH+ sa ku kresťanským demokratom pridávajú odborníci a osobnosti verejného života, ale aj politici. "Sme v opozícii, nerozdávame ani financie, ani funkcie. Preto sú príchody do hnutia v tomto období cennejšie. Akoby sa otočil trend - voľakedajšie odchody neuspokojených nahradili príchody nových ľudí. Vážim si tento čas obnovy spoločenstva kresťanských demokratov," povedal. S KDH otvorene spolupracuje úspešný hokejový tréner Ján Filc, ústavný právnik Peter Kubina, prezident združenia živnostníkov a malých podnikov Vlado Sirotka, expert na obrannú politiku Peter Švec, bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miro Pollák a ďalší odborníci. Pripojili sa nositelia mandátov na všetkých úrovniach verejnej správy: na európskej člen EP Ivan Štefanec, na národnej sú to poslanci parlamentu Jozef Mikuš a Alojz Hlina, ale aj členovia regionálnej a komunálnej samosprávy. KDH vo voľbách podporujú politické strany Občania SK a Demokratická strana. Pridali sa aj niektoré regionálne štruktúry NOVA a SDKÚ-DS. "Na našej kandidátke je celý rad nečlenov - osobností so zaujímavými životnými príbehmi. To sú viditeľné dôkazy otvorenosti a konštruktívneho prístupu. Spájame ľudí na báze hodnôt a programu. A to je dobré pre pravicu, pre voličov a pre Slovensko," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies