KDH chce adresnejšiu pomoc dôchodcom

NETKY.SK • 22 Október 2015, 12:33 • 2 min
KDH chce adresnejšiu pomoc dôchodcom

BRATISLAVA - Pomoc pre dôchodcov by podľa podpredsedu KDH Petra Belinského mala byť adresnejšia a spravodlivejšia, než je to vo vládou navrhovanom sociálnom balíčku.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Belinský dnes pre agentúru SITA, KDH pripravilo návrh „dve muchy jednou ranou“, ktorým chce okrem podpory dôchodcov podporiť aj domácich podnikateľov. "Chceme podporiť starobných a invalidných dôchodcov, ktorých dôchodok je pod hranicou priemerného dôchodku. Pre túto skupinu dôchodcov navrhujeme zaviesť takzvaný rekondičný poukaz v hodnote 50 eur, ktorí by si mohli dôchodcovia následne uplatniť vo vybraných kúpeľoch," povedal Belinský s tým, že podľa údajov Sociálnej poisťovne by sa toto opatrenie týkalo 126 957 invalidných dôchodcov a 429 348 starobných dôchodcov. Dopad na štátny rozpočet by bol približne 28 miliónov eur.


Takéto opatrenie by znamenalo podľa Belinského aj výraznú pomoc slovenským podnikateľom v cestovnom ruchu v kúpeľníckej oblasti. "Ak by sme predpokladali, že všetci dôchodcovia by danú možnosť využili a strávili by tri dni v kúpeľnom zariadení, znamenalo by to reálnu podporu na vznik 17 tisíc pracovných miest. Takáto pomoc dôchodcom znamená teda aj reálnu pomoc domácim podnikateľom," povedal Belinský, ktorý je zároveň ombudsmanom pre malých a stredných podnikateľov.


Inšpiráciou pre takáto opatrenie je systém podobných poukazov fungujúci v Španielsku, kde dôchodcovia môžu využiť poukaz na pobyt pri mori, pričom mimo sezóny to platí aj pre zahraničných seniorov v rámci Európskej únie.
Poslanec NR SR za KDH Jozef Mikloško upozornil, že u nás v súčasnosti existujú týždenné rekondičné pobyty so štátnou účelovou dotáciou, ktoré poskytuje Konfederácia odborových zväzov prostredníctvom svojej hotelovej spoločnosti Sorea, Jednota dôchodcov na Slovensku v rôznych slovenských kúpeľoch a v menšej miere aj Odborový zväz potravinárov.


"V roku 2014 malo takúto možnosť 11 940 dôchodcov, využilo ju 9 524 osôb. Rozdiel je daný tým, že o pobyty v horách, ktoré predovšetkým ponúka Sorea, je menší záujem. O pobyty v kúpeľoch je záujem prevyšujúci kapacity, takže Jednota dôchodcov na Slovensku uprednostňuje svojich členov, čo je v rozpore so samotnou podstatou štátnej dotácie, ktorá by mala patriť všetkým seniorom," zdôraznil Mikloško.


Ministerstvo práce na tento účel v roku 2015 vyčlenilo dotáciu 597-tisíc eur. Podľa Mikloška Konfederácia odborových zväzov dostane 342-tisíc eur, čo zodpovedá možnosti pobytu pre 6 840 seniorov, Jednota dôchodcov 215-tisíc eur (4 300 osôb) a Odborový zväz potravinárov 40-tisíc eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies