Kažimír: Splnili sme podmienky pre ukončenie procedúry nadmerného deficitu

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 13:40 • 2 min
Kažimír: Splnili sme podmienky pre ukončenie procedúry nadmerného deficitu

BRATISLAVA - Deficit verejnej správy by mal podľa najnovšej prognózy Európskej komisie (EK) zostať pod hranicou 3 % aj v rokoch 2014 a 2015.

slovakia

left justify in out

To znamená, že Slovensko splnilo všetky kritériá a v júni by malo vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu. Tento krok podľa Ministerstva financií (MF) SR zaradí Slovensko medzi najzodpovednejšie hospodáriace krajiny Európskej únie (EÚ). "Dôležité je, že sme verejné financie stabilizovali aj do budúcnosti, a to udržateľným spôsobom, keď EK predpokladá, že pod 3 % skončia verejné financie aj v tomto a budúcom roku," uviedol v správe pre médiá minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
     

Podľa vyjadrení rezortu financií slovenská vláda prijíma opatrenia, ktoré prinášajú pozitívne výsledky. "Dostali sme z Európy vysvedčenie, výborné vysvedčenie. Splnili sme všetky požiadavky pre ukončenie procedúry nadmerného deficitu," doplnil Kažimír.
     

Podľa Európskej komisie sa v minulom roku zlepšilo hospodárenie štátu, komisia konštatovala aj výraznú štrukturálnu konsolidáciu. "Štrukturálny deficit klesol o polovicu, dlhodobo sme tak zlepšili verejné financie o 2 % hrubého domáceho produktu," skonštatovalo ministerstvo s tým, že zlepšenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií potvrdila minulý týždeň aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.
     

Pozitívnou správou je podľa MF SR aj vyvážený hospodársky rast, ktorý sa zrýchli na 2,2 % v tomto roku a v budúcom roku má dosiahnuť 3,1 %. "K rastu bude vyvážene prispievať zahraničný dopyt, ale aj domáca spotreba, ktorá v posledných štyroch rokoch klesala. Disponibilné príjmy domácností v tomto aj budúcom roku budú rásť," očakáva rezort financií.
     

Komisia vo svojej prognóze predpokladá aj rast zamestnanosti v tomto aj v budúcom roku. Zatiaľ čo tento rok by mal počet zamestnaných narásť o 0,5 %, v roku 2015 by to malo byť o 0,6 %. "S tým súvisí aj postupný pokles nezamestnanosti, z minuloročnej úrovne 14,2 % na tohtoročnú úroveň 13,6 %. V budúcom roku by mala nezamestnanosť klesnúť pod 13 %," uviedol rezort financií.
     

Pokračovať bude podľa EK aj nízky rast cien. V tomto roku by mala byť inflácia na úrovni 0,4 % a v budúcom roku sa podľa komisie zvýši na 1,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies