Kažimír podpísal dohodu o úvere s EIB

NETKY.SK • 6 November 2015, 13:03 • 2 min
Kažimír podpísal dohodu o úvere s EIB

BRATISLAVA - Spolufinancovanie projektov z operačného programu Integrovaná infraštruktúra sa bude realizovať aj prostredníctvom úveru z Európskej investičnej banky (EIB).

slovakia

left justify in out

Dohodu o jeho poskytnutí v piatok v Bratislave podpísali minister financií Peter Kažimír a viceprezident EIB László Baranyay. Ide o rámcový úver zatiaľ vo výške 350 mil. eur. Úver by sa mal čerpať maximálne v troch tranžiach s možnosťou čerpania do 31. júna 2023. Výhodou EIB úverov okrem nízkych úrokov a dlhšej doby splatnosti je aj skutočnosť, že Ministerstvo financií SR neplatí EIB žiadne poplatky v súvislosti s čerpaním, resp. splácaním jednotlivých tranží.
Celkové predpokladané oprávnené náklady operačného programu Integrovaná infraštruktúra sa pritom odhadujú na 4,678 mld. eur. Financované majú byť najmä z európskych fondov v objeme 3,977 mld. eur. Zvyšnú časť v sume 701,7 mil. eur tvorí národné spolufinancovanie, z ktorého by sa malo vykryť takmer 670 mil. eur práve cez úvery od EIB a 32,1 mil. eur by malo ísť z rozpočtu verejnej správy a vlastných zdrojov konečných prijímateľov. Aktuálne schválená dohoda zatiaľ počíta s rámcovým úverom EIB do spomínaných 350 mil. eur. V prípade potreby bude podľa rezortu financií možné zvyšnú časť rámcového úveru v sume 319,6 mil. eur čerpať na základe novej rámcovej zmluvy.


"Tento úver je dobrým príkladom toho, ako efektívne spájať naše zdroje s fondmi Európskej únie. Prispeje to k vytvoreniu bezpečnejšieho a plynulejšieho dopravného systému, najmä železníc,“ uviedol na margo podpísanej dohody viceprezident EIB László Baranyay. Financovanie od banky bude pritom poskytnuté dvoma formami. Cez štrukturálny programový úver na spolufinancovanie investícií v sektore dopravy v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a krytím národnej časti spolufinancovania Nástroja pre spájanie Európy v programovom období 2014 až 2020.


EIB v piatok zároveň slávnostne inaugurovala svoju kanceláriu v Bratislave, čím chce posilniť svoje zastúpenie na Slovensku. "Kancelária zabezpečí našu fyzickú prítomnosť na Slovensku, prístupnosť trhu a zlepší naše dodávacie možnosti,“ vyhlásil prezident EIB Werner Hoyer. Ako pri tejto príležitosti dodal minister financií Peter Kažimír, zriadenie stálej kancelárie na Slovensku je významným momentom v rozvíjaní vzájomných vzťahov EIB a Slovenska a taktiež krokom k zviditeľneniu EIB. Na podporu činnosti a politického dialógu má pritom EIB v súčasnosti svoje kancelárie v 20 členských štátoch a v 19 krajinách mimo Európskej únie.


EIB sa zameriava na investičné projekty, ktoré majú znížiť rozdiely v oblasti regionálneho rozvoja, posilniť hospodársku konkurencieschopnosť a zlepšiť životnú úroveň občanov. Na Slovensku v roku 2014 poskytla banka pôžičky v objeme 556 mil. eur, pričom úvery EIB na podporu cieľov Európskej únie na Slovensku za posledných 5 rokov predstavujú 3,2 mld. eur. Najviac prostriedkov vlani smerovalo do malých a stredne veľkých projektov s podielom 31 %. Sektor, do ktorého smeroval druhý najväčší podiel prostriedkov z EIB, bolo vodohospodárstvo, odpadové vody, tuhý odpad a rozvoj miest s 22 %, nasledoval priemysel, služby a poľnohospodárstvo s 15 %, doprava a telekomunikácie s 14 %, energetika s podielom 13 % a vzdelávanie a zdravotníctvo s 5 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies