Kažimír: Kandidatúru na usporiadanie ZOH v roku 2022 vnímame realisticky

NETKY.SK • 30 Október 2013, 15:40 • 2 min
Kažimír: Kandidatúru na usporiadanie ZOH v roku 2022 vnímame realisticky

BRATISLAVA - Kandidatúru mesta Krakov na usporiadanie Zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022 so slovenskou účasťou vníma vláda realisticky.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Peniaze by sa pritom mali podľa neho míňať len na to, čo bude Slovensku slúžiť aj po skončení ZOH, a to napríklad cesty, ktoré sú dnes v zlom stave. "Slovensko má určite šancu, keď sa v správnom čase rozhodne spojiť so správnymi krajinami, v tomto prípade je to Poľsko a mesto Krakov," povedal šéf rezortu financií. Podobný názor má člen prípravného výboru a prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár. Najväčším konkurentom v kandidatúre podľa neho môže byť nemecký Mníchov, keďže je podľa neho komplexne pripravený. Silnými hráčmi by podľa neho mohli byť aj nórske Oslo, či švédsky Štokholm. Prihlášku musí mesto Krakov podať do 14. novembra tohto roka.

Príprava na kanadidatúru vyjde Slovensko do konca júla 2015 na vyše 480.000 eur. Prepodkladá to správa, ktorú dnes schválila vláda. Podľa Chmelára sa tieto peniaze použijú najmä na expertízy vplyvov z hľadiska životného prostredia, dopravnej infraštruktúry, prípravy projektov, náklady na cestovanie členov prípravného výboru. "Najmä v tej druhej etape v budúcom roku bude treba viac cestovať, začať pomaly lobovať," povedal dnes Chmelár. Koľko by stála samotná realizácia ZOH, zatiaľ podľa Kažimíra nie je vyčíslené.

Centrom ZOH 2022 v rámci Slovenska by mala byť Demänovská dolina a Liptovský Mikuláš. Slovenská strana má organizovať len zjazdové lyžovanie. Podľa Chmelára sú reakcie miestnych pozitívne. "Uvedomujú si dlhodobý dosah organizácie ZOH, aj keď len malej časti, na oživenie kvality života, ekomnomiky, úrovne regiónu," podčiarkol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies