Kažimír: Budúcoročný rozpočet nepočíta s tretím sociálnym balíčkom

NETKY.SK • 22 November 2015, 14:33 • 2 min
Kažimír: Budúcoročný rozpočet nepočíta s tretím sociálnym balíčkom

BRATISLAVA - V rozpočte na budúci rok, ktorý schválil tento týždeň parlament, sa nepočíta s konkrétnou sumou peňazí na tretí sociálny balíček. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Rozpočet na rok 2016 zahŕňa podľa jeho slov všetky opatrenia, ktoré boli pomenované a vytvorené v rámci prvého a druhého sociálneho balíka vlády. Ten tretí je ale podľa šéfa rezortu financií akýsi plán či volebné videnie, na ktoré je viac času než jeden rok. "Ak by sme mali možnosť byť v ďalšej vláde, chceme tieto ciele realizovať v celom štvorročnom období. Z môjho pohľadu tak nepredpokladám, že by to mala byť záťaž na rozpočet budúceho roku," opísal Kažimír.

 

Opatrenia tretieho sociálneho balíka a tiež predpokladané náklady na ne by mala vládna strana Smer-SD predstaviť na svojom sneme, ktorý sa uskutoční 5. decembra. Premiér Robert Fico (Smer-SD) už dávnejšie avizoval, že tretí balíček má stimulovať hospodársky rast a bude spojený s mladými ľuďmi.

 

Kažimírov oponent v diskusii, nezaradený poslanec Jozef Kollár konštatoval, že niektoré opatrenia z prvého a druhého sociálneho balíčka sú správne. Ale niektoré sú podľa neho až "dych vyrážajúce". Spomenul napríklad poukazy na lyžiarske zájazdy či financie určené na opravu vstupných hál nemocníc. "Veď toto nemôže byť súčasť sociálneho balíčka. To by vláda priznala, že potrebuje balíčky preto, lebo v sociálnej politike zlyhala," kritizoval Kollár.

 

Podobným opatrením je podľa neho aj vedenie účtov v bankách zadarmo pre ľudí, ktorí majú príjmy do 400 eur. V dôvodovej správe k tomuto návrhu je totiž podľa neho uvedené, že ide o transpozíciu európskej normy. "Ja sa pýtam, prečo je to potom v sociálnom balíku?" kládol otázky Kollár.

 

Minister Kažimír mu však oponoval, že kľúčový je výsledok, ktorý pocítia domácnosti z hľadiska ich domácich účtov. Kollár ale zareagoval, že mu účty zadarmo neprekážajú, prekáža mu "presolenie" politického marketingu v tejto veci. Podľa neho by pritom malo ísť viac peňazí do rodín, tiež učiteľom a ekonomicky znevýhodneným regiónom.

 

Na pomoci slabším regiónom sa podľa Kažimíra zhodujú. Minister by bol pritom za prelomenie doteraz zaužívaného postoja v zmysle "všetkým rovnako". "Vlastne hovorím o pozitívnej diskriminácii," konštatoval. Slovensko sa totiž podľa neho dostalo do momentu, kedy nevie zvrátiť trendy bez toho, že sa nebude venovať niektorým častiam Slovenska na úkor iných. Podľa neho by sa malo viac úsilia venovať konkrétnym oblastiam. Nemyslí tým nasmerovať do týchto regiónov len peniaze, ale aj kapacity ľudí a odborníkov.

 

Kollár oponoval, že regiónom treba pomôcť, ale nie cez finančné transfery. Navrhuje zaviesť takzvané bezdaňové zóny vo všetkých okresoch s nezamestnanosťou nad 20 %. S tým ale Kažimír nesúhlasí. Má problém so zakladaním takýchto akoby malých daňových rajov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies