Kazašský prezident Nazarbajev predložil návrh na amnestiu pre tisíce väzňov

NETKY.SK • 30 November 2016, 09:00 • 2 min
Kazašský prezident Nazarbajev predložil návrh na amnestiu pre tisíce väzňov

ASTANA - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev predložil v utorok návrh na rozsiahlu amnestiu väzňov pri príležitosti 25. výročia nezávislosti krajiny. Návrh poslal dolnej komore parlamentu, ktorá by ho podľa predpokladov mala rýchlo schváliť, informuje stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

slovakia

left justify in out

Navrhovaná amnestia by sa týkala väzenkýň, osôb odsúdených za zločiny spáchané v neplnoletom veku, väzňov nad 60 rokov či hendikepovaných trestancov. Presný počet väzňov, ktorí by sa na základe Nazarbajevovej amnestie dostali spoza mreží, nie je známy, podľa RFE/RL by však malo ísť o tisíce osôb vo výkone trestu.

 

Nateraz posledná amnestia bola v Kazachstane v roku 2001 pri príležitosti 10. výročia nezávislosti krajiny a týkala sa približne 27.000 väzňov, tvrdí ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch. Kazachstan vyhlásil nezávislosť od bývalého Sovietskeho zväzu 16. decembra 1991, ako jeho posledná republika.

 

Nazarbajev sa stal prvým prezidentom Kazachstanu 1. decembra 1991; na jeho čele stál však už aj v časoch ZSSR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies