Katolícka cirkev na Slovensku bude vo štvrtok sláviť nový sviatok

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 08:53 • 2 min
Katolícka cirkev na Slovensku bude vo štvrtok sláviť nový sviatok

BRATISLAVA - Tento štvrtok po slávnosti Zoslania Ducha Svätého bude v Katolíckej cirkvi na Slovensku nový sviatok - Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza. V tomto roku sviatok pripadá na 12. júna.

slovakia

left justify in out

O zavedení tohto sviatku rozhodla ešte začiatkom tohto roka Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Toto rozhodnutie potvrdila koncom minulého roka dekrétom (11. 10. 2013) Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Nový sviatok nie je prikázaný, má stupeň slávenia - sviatok. (Stupne slávenia sú - ľubovoľná spomienka, spomienka, sviatok, slávnosť).
      

Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí v júli 2012 v liste adresovanom konferenciám biskupov oznámila rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. povoliť konferenciám biskupov, ktoré o to požiadajú, zapísať do ich partikulárnych kalendárov sviatok "Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza" na štvrtok po slávnosti Zoslania Ducha Svätého.
      

"Na Slovensku sa teda bude odteraz každý rok vo štvrtok po slávnosti Zoslania Ducha Svätého sláviť sviatok Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza", uvádza Liturgická komisia KBS.
      

Aktuálnu možnosť zaviesť sviatok Krista Veľkňaza je podľa komisie treba chápať v línii Svetového dňa modlitieb za posväcovanie kňazov, ktorý zaviedol blahoslavený Ján Pavol II. a v duchu nedávneho Roka kňazov sláveného na podnet Svätého otca Benedikta XVI. Ide o dôležité iniciatívy podporujúce svätosť života duchovenstva a povolania na sviatostné kňazstvo.
      

Spomínaný sviatok sa už slávi v niektorých krajinách a reholiach, podnecuje k rozjímaniu o svätosti a kráse Kristovo kňazstva a k intenzívnej modlitbe za posvätenie duchovenstva.
      

Formulár svätej omše o Našom Pánovi Ježišovi Kristovi, najvyššom a večnom kňazovi, sa doteraz nachádzal v Rímskom misáli medzi votívnymi omšami a jeho pôvod siaha k encyklike pápeža Pia XI. o katolíckom kňazstve (Ad Catholici Sacerdotti) z 20. decembra 1935, informovala Tlačová kancelária KBS v Bratislave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies