Katalánsky prezident vyhlásil referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 27 September 2014, 15:29 • 2 min
Katalánsky prezident vyhlásil referendum o nezávislosti

BARCELONA - Katalánsky prezident Artur Mas v sobotu slávnostne podpísal dekrét, ktorým vyhlásil referendum o odtrhnutí od zvyšku Španielska. Dátum pritom určili už na 9. novembra.

slovakia

left justify in out

"Katalánsko chce prehovoriť. Chce byť vypočuté. Chce hlasovať. Teraz je ten správny čas," povedal Mas na slávnostnej ceremónii v katalánčine, španielčine a angličtine.

 

Vláda v Madride však všeľudové hlasovanie odmieta. Španielska vicepremiérka Soraya Sáenzová de Santamaríová v piatok informovala, že kabinet sa touto otázkou bude zaoberať v pondelok a rozhodne o ďalšom formálnom postupe. Premiér Mariano Rajoy sa chce s podnetom obrátiť na ústavný súd, ktorý má konanie referenda pozastaviť, až kým nerozhodne o jeho súlade s celoštátnou legislatívou. Madrid tvrdí, že všeľudové hlasovanie odporuje ústave z roku 1978.

 

Obyvatelia 7,5-miliónového Katalánska sú nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskych politikov investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd ešte v máji 2013 pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament vyhlásil "zvrchovanosť" autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Vláda v Madride kategoricky odmieta vypísanie akéhokoľvek plebiscitu o oddelení časti územia.


Španielska ústava totiž nepovoľuje referendum, na ktorom by sa nezúčastnili všetci Španieli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies