Katalánci chcú usporiadať plebiscit v pôvodnom termíne, napriek rozhodnutiu súdu

NETKY.SK • 3 Október 2014, 18:23 • 2 min
Katalánci chcú usporiadať plebiscit v pôvodnom termíne, napriek rozhodnutiu súdu

BARCELONA - Katalánska vláda sa dnes napriek zablokovaniu ohláseného plebiscitu predbežným opatrením súdu rozhodla usporiadať referendum o nezávislosti regiónu v plánovanom termíne, teda 9. novembra.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu vlády Francesca Honsa, stalo sa tak na stretnutí premiéra Artura Masa s vedúcimi predstaviteľmi strán zastúpených v regionálnom parlamente v Barcelone.

 

Katalánska vláda chce tiež požiadať španielsky ústavný súd v Madride o čo najrýchlejšie zrušenie predbežného opatrenia s cieľom umožniť Kataláncom uplatnenie ich volebného práva "za najlepších demokratických podmienok".

 

Iba krátko pred rozhodnutím katalánskeho vedenia oznámila podpredsedníčka španielskej centrálnej vlády Soraya Sáenz de Santamaría, že vláda premiéra Mariana Rajoya sa opäť obráti na ústavný súd, ak sa katalánsky premiér definitívne nezriekne svojich plánov. Madrid trvá na tom, že o eventuálnom odčlenení Katalánska by mali hlasovať všetci občania Španielska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies